Корабът, реплика на автентична римска лусория, ще акостира и в

...
Корабът, реплика на автентична римска лусория, ще акостира и в
Коментари Харесай

Римската лусория акостира и в Оряхово

Корабът, имитация на достоверна римска лусория, ще дебаркира и в Оряхово. Атрактивният кораб ще бъде посрещнат на 5 октомври в 17 часа  в Крайдунавския парк (при надписа Оряхово).
Името на плавателния съд е „ Danuvina Alacris “ (Живият Дунав). Той е издигнат за две години в Германия, а при построяването му са приложени методите на пробната археология. Корабът  не единствено повтаря изпълни типа на тогавашната римска лусория от IV в. н.е., само че за построяването му са употребявани антични занаятчийски принадлежности.
„ Danuvina Alacris “ е основан по интернационалния план Living Danube Limes  („ Жив  Дунавски Лимес “), финансиран по транснационалната стратегия „ Дунав “ 2014 - 2020. Пътешествието по река Дунав с репликата на римския транспортен съд също е част от плана.  То е стартирало на 16 юли от Инголщат, Германия, минава през 8 страни, чиито територии преди съвсем 2 000 години са принадлежали на Римската империя.
Като цяло плаването продължава три месеца и половина и ще приключи през ноември в Румъния. Навсякъде, където лусорията  спира, се организират фестивали или други атрактивни събития, отдадени на римската просвета по Дунавския Лимес. Проектът се  фокусира върху свързването, съживяването, проучването, запазването и открояването на римския Дунавски лимес като транснационално културно завещание от голямо значение, за основаването на солидна основа за превръщането му в предстоящ Европейски културен маршрут. Чрез него се поддържа номинацията на ЮНЕСКО за международното завещание на целия Дунавски лимес, като фокусът е върху процеса на номиниране за Хърватия, Сърбия, Румъния и България.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР