Кораб на Кралския военноморски флот на Великобритания и подводница на

...
Кораб на Кралския военноморски флот на Великобритания и подводница на
Коментари Харесай

Тя е точно под нас! Как руска подводница наплаши британска фрегата

Кораб на Кралския военноморски флот на Англия и подводница на Военноморски сили на Русия влязоха в „ непосредствен контакт “, което едвам не докара до злополука, пишат американските медии, базирайки се на английското министерство на защитата. Инцидентът е станал през 2020 година в Северния Атлантик. Твърди се, че фрегатата е преследвала неназована съветска подводница и я е блъснала с тегленото зад него съоръжение. Днес това е необичайност, само че през годините на Студената война сходни произшествия се случват много постоянно.

Разминаха се „ на косъм “

Както описват английските медии, фрегатата на Кралския флот Тип 23 Northumberland /Нортъмбърланд/ е патрулирала във водите на към 300 километра от крайбрежията на Шотландия в края на 2020 година На борда е имало снимачен екип на Канал 5, който снима документален филм за всекидневието на военните моряци.

В някакъв миг на фотосите в фрагмента попадат перископ и информационна антена, които се появяват от водата. На кораба е оповестена паника - редом с курса му се е движила незнайна подводница. Във видеото се чуват думите на командира: „ Ако бяха изплували и екипажът се беше посочил на открито, бихме могли да разгледаме лицата им в елементи “.

Мистериозната подводница изчезва под водата. Противоподводният хеликоптер Merlin незабавно излетява в небето, само че екипажът му не съумява да види нищо повече. По-късно се оказва, че подводницата, заобикаляйки преследването, е направила внезапна маневра и безусловно е размазала теглената на буксир антена /НАС/ на хидро-локационния комплекс /ГЛК/ на Нортъмбърланд.

По предписание управляващите на западните страни не разясняват сходни произшествия. Този обаче е сниман на видео. Британското министерство на защитата трябваше да признае случая: „ В края на 2020 година фрегата Нортъмбърланд удари незнайна съветска подводница с теглената от него антена “.

Мисията беше анулирана, корабът отиде до пристанището, с цел да смени антената. Британските медии незабавно видяха, че фрегатата се върна в базата предварително. Журналисти настояват, че подводницата също е могла да бъде развалена, само че съветското министерство на защитата не заяви нищо за това.

Ловът на антени

Тегленето на антена е един от дребното способи за разкриване на подводница под вода. Устройството ви разрешава да фиксирате „ акустичния автограф “ на кораба. Грубо казано – да го чуеш. Поставянето на свръхчувствително съоръжение върху самия транспортен съд е неефикасно - то ще бъде заглушено от шума на моторите. В Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и други страни стигнаха до общо решение: датчиците би трябвало да са извън и на разстояние.

Самата антена е тънка тръба, напълнена с микрофони. Корабът я влачи на кабел. Естествено, по време на Студената война техническите характерности на такова съоръжение бяха извънредно забавни за враждуващите страни. И Съюз на съветските социалистически републики, и Съединени американски щати се опитваха непозволено да завладеят вражеската HAC антена и откакто я проучат, да схванат по какъв начин най-добре да се скрият от нея.

През август 1982 година военноморските сили на НАТО правят интервенция „ Барманка “. Британската нуклеарна подводница HMS Conqueror, потопила аржентински крайцер във Фолклендската война през май същата година, пое по следите на руски разследващ транспортен съд, маскиран като полски рибарски траулер. Корабът имаше най-новия модел теглена антена.

Преди да излязат в морето, американски експерти инсталират на подводницата специфични резачки за тел, благодарение на които съумяват да отрежат кабела и да откраднат скъпото съоръжение. Когато атомната подводница доближава базата, антената е доставена в Съединените щати с военнотранспортни самолети.

Година по-късно руският флот взема реванш. През октомври 1983 година атомната подводница К-324 от план 671RTM " Щука " наблюдава американската фрегата от клас Бронщайн Макклой в Саргасово море. Моряците разчитали параметрите на секретния комплекс за разкриване на подводници ТАСС и малко се поувлекли. Маневрирайки под кърмата на фрегатата, K-324 инцидентно нави кабела на антената към витлото. Наложи се да изплува.

Скоро два американски разрушителя идват на мястото и ескортират руската лодка в продължение на 10 дни, пробвайки се да си възвърнат свръхсекретната антена. Дори са обмисляли да вземат подводницата на абордаж. За да предотвратят залавянето на атомната подводница, екипажът я минира. За благополучие, руският транспортен съд " Алдан " обаче идва в точния момент и изтегля на буксир К-324 до Хавана. И оттова антената неотложно е изпратена в Съюз на съветските социалистически републики.

Противоподводният флот

Северният Атлантически океан през втората половина на 20-ти век непрекъснато е бил сцена за игра на " котка и мишка " сред кораби на НАТО и руски подводници. Сега, явно, всичко се връща на своите места. През 2018 година Пентагонът възроди Втория флот, който противодейства на руските подводници в Атлантическия океан по време на Студената война. Първата непрекъсната оперативна група, „ Хрътка “ /Greyhound/, беше образувана през септември 2021 година

Тя включва есминците Donald Cook и Thomas Hadner от клас Arley Burke. По думите на контраадмирал Брендън Маклейн, пълководец на надводните сили на Военноморски сили на Съединени американски щати в Атлантика, тези кораби са профилирани в лов на подводници. По-късно към групата се причисляват разрушителите The Sullivans, Cole и Gravely. Четири кораба ще работят по едно и също време, а петият през това време ще минава поправки и техническо обслужване. Освен това, според от задачата, „ Хрътката “ може да бъде подсилвана с многоцелеви атомни подводници или патрулни самолети. Така формиращата се група ще доближи оперативна подготвеност до юли 2022 година

Съединените щати признават, че Русия се е научила по какъв начин да строи в действителност тихи подводници, които са извънредно сложни за разкриване: нуклеарните от клас Ясен и дизел-електрическите Варшавянка. Преди две години вицеадмирал Андрю Уди Луис разгласи, че Пентагонът е изгубил надзор над Атлантическия океан. Съгласно неговото мнение, Москва употребява техника с " по-смъртоносни оръжейни системи ", заради което подготовката на Военноморски сили за интервенциите става все по-трудна. А отвън основната военноморска база в Атлантическия океан американските моряци към този момент не се усещат в сигурност.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР