Копродукцията между България и Румъния Смирен“, пълнометражен дебют на сценариста

...
Копродукцията между България и Румъния Смирен“, пълнометражен дебют на сценариста
Коментари Харесай

Филмът ``Смирен`` на сценариста и режисьор Светослав Драганов с премиера на 26-ия София Филм Фест |

Копродукцията сред България и Румъния „ Смирен “ , пълнометражен дебют на сценариста и режисьор Светослав Драганов , представян на София Мийтингс, ще има своята първа среща със софийската аудитория в програмата на 26-ия София Филм Фест. Авторът е прочут със своите документални произведения като „ Животът е прелестен, нали? “ (с премия за най-хубав източноевропейски филм, Док Лайпциг 2001), „ Веселите момчета “ (IDFA 2003), „ Млади сърца “ (специална премия на Prix Europa 2003), „ Самодейци “ („ Златен Ритон “ 2005), „ Живот съвсем прелестен “ (конкурс за пълнометражни филми, IDFA 2013), представяни през годините в стратегиите на София Филм Фест. Ето какво споделя Светослав за своите кино истории:

„ Чрез документалните си филми постоянно съм се стремял да доближи вътрешния свят на героите си, да покажа индивида като един комплициран облик, цялостен с несъгласия. Винаги ми е било доста мъчно да реша дали да разкрия нещо съкровено за героя, което има заплаха да го нарани, само че въпреки това да направи кино лентата по-вълнуващ. Някак естествено взех решение да опиша за тези алтернативи посредством условностите на игралния филм. “

„ Смирен “ среща феновете с един 40-годишен режисьор на документални филми, който не е постигнал мечтания триумф. Загърбил личното си фамилията, той влага цялата си сила в новия си филм, разказващ за скъсаната фамилна връзка на духовник и неговата майка. Когато научава, че монахът е в психиатрия, а майка му ще се подложи на интервенция от рак, той взема решение, че би трябвало да ги събере, с цел да снима прочувствен край на кино лентата си.

Драганов прибавя елементи за работата си по своя игрален дебют. „ Ролите в „ Смирен “ са поверени поравно на професионални артисти и на тъй наречените натурщици… Щастлив съм, че срещнах Христо Петков и изпитах същинско наслаждение от взаимната ни работа. Той е страховит артист и съгласно мен прави роля, която ще изненада зрителите… В игралния ми филм съм се опитал да бъда оптимално откровен, проектирайки част от мен в основния воин. Чрез него показах неща, които ме вълнуват, само че по едно и също време с това той закупи свое лице и се отдалечи от мен. “

Автори на сюжета са Светослав Драганов, Богомил Димитров и Невена Борисова, оператор е Веселин Христов, музиката е на Борис Чангъров и Себастиан Засмеле. Освен Христо Петков, във кино лентата вземат участие още Мирослава Гоговска, Яна Драганова, Атанас Бачорски, Сашка Братанова, Детелин Бенчев, Здравко Драгнев, Мария Статулова, Борис Луканов, Калин Гърдев и със специфичното присъединяване на Сашо Роман. „ Смирен “ е копродукция сред „ Синеаст Моуди продукшън “ (България) и „ Прада филм “ (Румъния), осъществена с поддръжката на ИА „ Национален кино център “ (България), Румънския център за кинематография и Румънската национална телевизия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР