Копенхаген. Илияна Йотова откри VII Фолклорен събор На мегдана на

...
Копенхаген. Илияна Йотова откри VII Фолклорен събор На мегдана на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Звучният български език и богатите български традиции ни съхраняват в калейдоскопа от световни култури

Копенхаген. Илияна Йотова откри VII Фолклорен събор „ На площада на другата България “ и поведе обичайното най-дълго хоро в Копенхаген

Звучният български език, богатите български обичаи ни отличават в калейдоскопа от международни култури. Българите, където и да живеем по света, постоянно ще бъдем част от духовната империя България. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Копенхаген VII Фолклорен събор „ На площада на другата България “, който събра участници от 28 танцови състава от цяла Европа.

„ Където и по света да се срещна с наши сънародници, няма по-голямо неспокойствие и благополучие, когато чуя звучната и красива българска тирада, когато виждам българските национални танци и чувам българските национални песни, изпяти от най-малките българчета – немалка част от тях родени зад граница, само че запазили българското с помощта на своите родители “, показа Йотова в приветствието си.

„ Древна традиция е да се излиза на площада. Това не е единствено място за срещи, за хора. Мегданът е метафората за човешкия живот, на личното ни съществуване, където се срещат хора, биографии, пристрастености, усеща, положително и зло, обич, където се дефинират ориси. Тук си дават среща хилядолетни обреди, традиции, обичаи. Затова е доста значим българският площад, тук си даваме среща ние, българите, и за мен няма друга България, тъй като всички сме един народ, а в дни като днешния „ дружно “ звучи още по-силно “, уточни вицепрезидентът.

Илияна Йотова благодари на всички, които поддържат жив българския дух зад граница, пазят и популяризират българския език, просвета и обичаи. „ Вие сте днешните пазители на великото дело на Светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници – дело, което сътвори и популяризира книжовност, книжнина, просвета и нематериалност “, посочи вицепрезидентът. Икона на Светите братя тя подари на тазгодишните домакини на „ На площада на другата България “ Български танцов клуб „ БГ Фолк Ритми “ – Копенхаген, Дания & Малмьо, Швеция. Илияна Йотова благодари на вдъхновителите на концепцията за пътуващия събор Анита Екенова, началник на лионската група за български танци и песни „ От извора “.

Съборът се посвещава и на 90-годишнината от определяне на дипломатическите връзки сред България и Кралство Дания. Вицепрезидентът благодари на дипломат Светлан Стоев и българското посолство за дейната активност.

Илияна Йотова поведе и обичайното най-дълго хоро в датската столица, проведено от група за национални танци „ Дилмана “. „ Дошло от комплицирания свят и магия на траките, българското хоро и през днешния ден ни кара да се усещаме част от всемира, кара ни да се сливаме с безкрайната мощ на вселената. С музика, темп, придвижване, хванати за ръце, сътворяваме обща сила, възбуждаме надълбоко закодираната човешка същина и предпочитание да бъдем дружно, да усещаме, че сме българи. Това е нашият заветен обред за единство “, съобщи вицепрезидентът и уточни, че на хорото в Копенхаген въображаемо се хващат още доста сънародници.

По-рано Йотова беседва с управлението на Асоциацията на българските фолклорни сформира в чужбина. Обсъдена беше нуждата асоциацията да получи статут, с цел да може да взе участие в взаимни планове с българската страна. От асоциацията желаеха по-тесни връзки с България за обмяна на опит. Илияна Йотова предложи подобен вид асоциации да се включат в идната смяна на Закона на българите в чужбина.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР