Координационният съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране

...
Координационният съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране
Коментари Харесай

КАБ: Инженеринг само за обекти, за които няма ноу-хау в България |

Координационният съвет на браншовите организации в устройственото обмисляне, капиталовото планиране и строителството предлага промени в отраслови закони, с които да се облекчи капиталовият развой, да се понижи административната тежест и корупционните практики и среда. 

Това заяви проф. арх. Борислав Борисов - зам.-председател на Камарата на архитектите, и ротационен ръководител на Координационния съвет, представен от Българска телеграфна агенция. От съвета показаха, че държат да работят дружно с държавните институции по смяна в законодателството и обявиха, че няма да позволен обособени администрации да не се преценяват с мнението на сектора. 

Борисов заяви, че към този момент е подготвен прелиминарен план на Кодекс, който сплотява тематиките на основите законови правила в бранша, включително в Закона за устройството на територията, Закона за районното развиване, Закона за устройство и застрояване на Столична община, Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и други правила, заложени в други съпътстващи закони с директно отношение към капиталовия развой. Предстои този план да се подложи на професионално и гражданска разискване, след което се надяваме да стигне до неговото разглеждане в държавните институции, сподели Борисов. 

Предлага се да има две съществени нови етапи на проектирането: фаза 1 - капиталов план за одобрение, с понижен размер и наличие, въз основата на който администрацията да издава позволения за градеж. Целта е да се спре внасянето на купища ненужни чертежи, които да затормозяват с несвойствени функционалности администрацията. Във втората фаза е капиталов план за осъществяване на строителството, като в нея ще са всички елементи на плановете, които са нужни, с цел да бъдат качествено изпълнени строителните обекти. Предлага се тази фаза да е на регистрационен режим, като се планува всеки член на браншовите организации, който практикува специалността си, да носи отговорността.  По линия на националното държавно и районно планирането се предлага районите да се сведат до четири вместо сегашните шест, както и да има единствено един тип Общ организационен проект, а не както е в този момент по Закон за устройство на територията - четири. 

Друго предложение е понятието " темперамент на застрояването " да отпадне за сметка на " височина на застрояването " и да има пет типа височина на застрояването. Тук се включва доста високото и доста ниското строителство, което, по думите на Борисов, би трябвало да бъде предпазено в подтекста на търсенето на изцяло екологична и съобразена с естествените особености градска среда - до седем или към седем метра кота корниз. 

Приоритет за сектора е и дигитализацията в бранша, с което ще се понижи корупционната среда, а по тематиката следва среща в отрасловото министерство. От сектора упорстват за бързо и дейно осъществяване на Единния информативен указател, който да е обществен и да включва и детайлите на недвижимите културни полезности.

От Камарата на архитектите желаят прецизиране в Закона за устройство на територията на наредбите за по този начин наречения инженеринг. Ние не сме срещу инженеринга, само че би трябвало в текстовете да се уточни къде той е най-подходящ като процедура за социална поръчка и къде би трябвало да се ползва архитектурен конкурс, сподели арх. Владимир Милков - ръководител на КАБ. Според европейската процедура архитектурен конкурс се ползва главно при огромни обществени здания и огромни обществени държавни или общински вложения. Инженерингът може да се приложи на неповторими обекти, за които няма ноу-хау в България, добави той. 

Илиян Терзиев - ръководител на УС на Камарата на стротелите в България, посочи, че в Германия от датата на подаване на документите в община до разрешението за строителство приблизително се губят сред 52 и 62 работни дни, а в България в най-хубавия случай това лишава 278 работни дни. За Камарата акценти в законодателните промени са периодите и цените в строителството. 

Инж. Георги Шопов - ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП), уточни, че все още строителството  съставлява към 9 % от Брутният вътрешен продукт или към 12 милиарда лв. на година, а това значи, че всеки петнайсти жител на България издържа  себе си и фамилията си от строителство . Шопов посочи, че при подобен принос на бранша е " безумство администрацията да работи по такъв  метод ". Тя освен не оказва помощ, а без да желае пречи, добави той и посочи, че задачата е това да се промени. 

В Координационния съвет, основан през 2020 г, вземат участие Камарата на архитектите в България (КАБ), Камарата на строителите в България (КСБ),  Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП), Камарата на инженерите по геодезия (КИГ), Съюзът на архитектите в България (САБ), Българската асоциация на архитектите и инженерите - консултанти (БААИК) и Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП). 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР