Концесиите са единственият източник на приходи в Сребърния фонд през

...
Концесиите са единственият източник на приходи в Сребърния фонд през
Коментари Харесай

Сребърният фонд остана без приходи

Концесиите са единственият източник на доходи в Сребърния фонд през последните пет години. Постъпленията от приватизация от дълго време са пресъхнали, а от бюджетния остатък, с който ръководещите се хвалят толкоз доста, не е влезнал нито един лев. В края на май в аварийния фонд, който след време би трябвало да добавя главните пенсии на българите, има 2.902 милиарда лева, демонстрират последните данни на финансовото министерство. Сумата е с към 117 млн. лева повече от края на 2017 година, като 103 млн. лева от тях са пристигнали от концесии. 31 май е крайният период, в който по закон в Сребърния фонд би трябвало да се внесат всички приходи, дължими от миналата година. От приватизация са влезнали символичните 770 хиляди лева, а от санкции и наказания, свързани със следприватизационния развой, приходите са 2 млн. лева

Въпреки хвалбите на държавното управление за бюджетни остатъци през 2016 и 2017 година, по това перо няма приходи. По закон 25% от осъществения остатък на държавния бюджет би трябвало да се превеждат във фонда. Държавният бюджет обаче се разграничава от консолидираната фискална стратегия, по която за 2016 и 2017 година бе регистрирано позитивно бюджетно салдо, след няколко следващи години на дефицити. За предходната година остатъкът е 845 млн. лева, или 0.8% от Брутният вътрешен продукт. От тях 309 млн. лева са остатък по националния бюджет, а останалите 536 млн. лева по европейските средства. В националния бюджет влизат държавният бюджет, бюджетите на общините, на Държавното публично обезпечаване и на здравната каса, на Българска академия на науките, Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, БНР. В последна сметка, в случай че националният бюджет е на плюс, то държавният е на алено с 8.7 млн. лева, за което обаче - волно или несъзнателно - не се тръби от ръководещите. А в държавния бюджет влизат сметките на министерствата, държавните ведомства, Народното събрание и правосъдната власт. Това е приходоизточникът, който по закон би трябвало да зарежда Сребърния фонд. По същата причина за отчетната 2016 година, когато по огромния бюджет бяха регистрирани 1.6% остатък от над 1.4 милиарда лева, още веднъж няма приходи в Сребърния фонд.

При основаването на аварийния пенсионен фонд преди десетина години концепцията бе той непрестанно да се цялостни от доходи от приватизация и концесии, а средствата да се множат, като се влагат рационално - според ясна тактика и законов правилник. За този интервал обаче фондът нито се ръководи, нито се цялостни по закон. В резултат на това средствата в него стигат за изплащането на пенсиите едвам за няколко месеца. По време на първото държавното управление на ГЕРБ, по предложение на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, бе основан законов механизъм за отклонение на постъпленията от приватизация и потреблението им за други цели. Държавни сдружения се прехвърляха в Държавна консолидационна компания, която на процедура ги продаваше и превеждаше постъпленията като дял към страната. Според специалисти от БСК по този метод са отклонени към 500 млн. лева, написа " Сега ".

Опитите да се заобиколи попълването на фонда не престават и през тази година. В Закона за държавния бюджет за 2018 година има текст, че предстоящите 480 млн. лева еднократен доход от концесията на летище София няма да бъдат преведени в Сребърния фонд, както би трябвало да стане по закон. Парите от тази планувана от години концесия би трябвало да отидат за погасяване на борчовете на банкрутиралите на процедура Български държавни железници.

Въпреки че по закон до 70% от средствата във фонда могат да се влагат в акции на страни - членки от Европейски Съюз, до 30% - в акции на трети страни, и до 30% - в облигации, парите на фонда стоят на годишни депозити в Българска народна банка. Така вместо да се множат, на процедура те се топят. За 2017 година Българска народна банка дефинира негативна рента от минус 0.10%, което значи, че за съхранението на парите централната банка е удържала към 2.8 млн. лева За да не се ощетява фондът, тази загуба се покрива от централния бюджет, т.е. изчезналите пари се взимат от джоба на българските данъкоплатци. И тази година средствата в Сребърния фонд ще носят загуби, откакто държавното управление одобри в края на предходната година следващата тактика за ръководство на фонда, която още веднъж планува парите да стоят на депозит в Българска народна банка. Аргументите са, че вложенията в акции са рискови, а в облигации могат да доведат до негативна рентабилност.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР