Концерт на преподавателите от Факултета по музикално изкуство в Щип

...
Концерт на преподавателите от Факултета по музикално изкуство в Щип
Коментари Харесай

Трио Академико от Щип безплатно в КИЦ

Концерт на преподавателите от Факултета по музикално изкуство в Щип ще се състои на 7 юни  (вторник) 2022, с начален час  18:30 в Културно-информационния център на РСМ в София, ул. “Оборище “ 7.

Събитието се реализира с поддръжката на Министерството на културата на Република Северна Македония.

На концерта Трио Академико , в състав Златка Митева – флейта, Бранко Павловски – кларинет, Наташа Търбойевич – пиано, ще извърши музикални творби от  Ерик Евазен, Ернесто Кавалини, Марян Янковки, Луиджи Занинели, Флорент Шмит и Камий Сен-Санс.

Златка Митева  е флейтист от младото потомство, родена през 1980 година. След завършването на Средното музикално учебно заведение в Щип  продължава своето обучение в Националната музикална академия „ Панчо Владигеров ” в София, при проф. Лидия Ошавкова, където се дипломира и придобива магистърска степен през 2005 година като музикален реализатор.

Своят музикален профил Златка Митева усъвършенства на многочислени семинари и майсторски класове при видни международни флейтисти като Патрик Гала, Жерард Бургон, Андраш Адорян, Марина Новак, Филип Бернолд, Клаудио Ферани и други Носителка е на музикални награди от  национални и интернационалните състезания по флейта и камерна музика

Златка Митева има доста изяви на музикални фестивали в Република Северна Македония и отвън нея: Концерт с Македонската филхармония, Концерт с Академичния симфоничен оркестър в София, България, Солист на фестивала ”Бахови вечери ”, Музикалния фестивал,,Аполония,, и Европейския музикален фестивал в София и Варна.

С пианистката Наташа Трбойевич реализира сполучливи концерти в Касел, Германия, Музей „ Борис Христов “ в София, в „ MC Gallery “ в Ню Йорк,  фестивалът на народите „ Concertti del Tempietto “ в Рим, Италия, в Загреб, Хърватия, в Истанбул, Турция, на събитието „ Петровденски конаци “ в Кочани, Художествената изложба „ Безистен “ в Щип, в Струмица, Тетово, Велес, Охрид и други

Златка Митева е член на камерния състав ТРИО АКАДЕМИКО и дружно с този състав се изявява на доста фестивали в Северна Македония: “Св. София ” в Охрид, Щипско културно лято, Скопско лято, Музей на град Скопие, Интерфокс – Осиек, Хърватия, концерти в Белград и Нови Сад, Сърбия, на Музикалната академия в Печ и Будапеща, Унгария.

Тя е член на Академичното духово Трио и ансамбъла за модерна музика на Съюза на композиторите на Северна Македония,,Контемпора “.

Стипендиант на 15 – тия фестивал за флейта „Flautissimo“ в Рим, Италия.

Носител е на националната премия „Георги Божиков“ и почетен член на Фондацията „Томислав Зографски“.

През 2017 година издаде компакт диск (Музика за флейта и пиано от македонски автори) дружно с пианистката Наташа Търбойевич. 

В момента, Златка Митева е учител по флейта в Музикалната Академия на Държавния университет „ Гоце Делчев “ в Щип.

Бранко Павловски  е македонски кларинетист с интернационална кариера и известност. В момента той е доцент във Факултета за музикално изкуство към  Университета „ Гоце Делчев “ в Щип, Северна Македония. Павловски придобил докторска степен във Факултета по музикално изкуство към Държавния университет на Луизиана в Батон Руж, Съединени американски щати, в класа на Роберт Дилутис, където работел като помощник по кларинет до 2011 година. Преди това в своята педагогическа активност е работил като преподавател по кларинет в учебното заведение „ И. Николовски – Луй “ в Скопие.

За първи път се среща с кларинета като инструмент и прави първите крачки в музикалното изкуство благодарение на проф. Люпчо Тренчевски. Средното си музикално обучение е приключил в ДМБУЦ „ И. Николовски – Луй “ в Скопие. Дипломирал се е и придобил магистърска степен във Факултета за музикално изкуство в Скопие, в класа на проф. Иван Кочаров. Продължил своето рационализиране посредством следдипломно образование в Националната музикална академия в София в класа на Петко Радев, в Академията за музикални изкуства в Прага в класа на Степан Коутник, Националната Консерватория във Версай в класа на Филип Купер, Националната Консерватория във Вил д’Авре – Париж в класа на Доминик Видал. По време на своето обучение Павловски надгражда своя музикален профил участвайки в семинари и майсторски класове при видни кларинетисти като: В. Блейни, Г. Данген, Д. Прескот, А. Хакер, Д. Кембел, М. Увайт, Й. Пайц, В. Сейфарт, К. Лайстер, Р. Макдауъл, Л. Лудевиг–Вердер, Ч. Буроу, В. Мареш и други

Като солист и камерен музикант Павловски има изяви в Съединени американски щати, Франция, Англия, Германия, Чехия, Полша, Италия, България, Гърция, Хърватия, Сърбия и Северна Македония. Работил е във Военния Оркестър на АРМ, Батон Руж Симфоничния Оркестър, а  също по този начин е работил с Акадиана Симфоничния Оркестър, Опера Луизиана, Прага Моцарт Оркестъра, Ансамбъла за Съвременна Музика на Националната Консерватория във Версай, Македонската Филхармония, ФЕИМС Оркестъра, ЛСУ Симфоничния Оркестър, ЛСУ Духовия Ансамбъл и други Изявил се е на доста фестивали в страната и отвън нея,  измежду които: ЛСУ Фестивал за модерна музика в Батон Руж, MusiPoeSci в Париж, Интернационалния музикален фестивал в Дартингтон, Охридско лято, Скопско лято, Златна Лира, МодоАрс, Дни на македонската музика, Щипско лято, събитието във връзка Денят на славянските просветители ‘Кирил и Методий‘ в Рим, по-късно посредством стратегиите на КИЦ, Музикалната Младеж на Северна Македония и други Той е бил член на доста камерни сформира: духовите квинтети „ Арт “ и „ Нова “, Скопския духов квинтет, Трио Академико, ЛСУ Кларинет Квинтета, ЛСУ Камерения Ансамбъл, Академичното духово трио и други Като промоутър на актуалната музика Павловски е извършил премиерно доста нови творби за кларинет.

Павловски е лауреат на доста национални и интернационалните състезания по музика и е притежател на доста награди и самопризнания, сред които се открояват: четири първи награди на национални състезания в Северна Македония, втора и трета премия на съюзните състезания в някогашна Югославия, първа премия на МТНА състезанието по камерна музика в Хемонд, Съединени американски щати. Също по този начин, Павловски е притежател на Музикалната премия на Луизиана, премията „ 26 юли “ от Франк Манинг от Лондон за най-добар студент във Факултета за музикално изкуство през образователната 1997/98 година, и хвалба във връзка 50-годишния празник на УКИМ като самопризнание за реализиран най-хубав триумф по време на образованието си. Същата година му е връчена и премията „ 8 Октомври “ за реализирани значими резултати  от региона на културата и музикалното изкуство. 

Наташа Търбойевич  е родена през 1965 година в Щип. Музикалното си обучение придобива в Основното и междинното музикално учебно заведение в Щип в класа по пиано на проф. Санда Бикова. Продължава своето обучение във Факултета за музикално изкуство към Университета Св. Кирил и Методий в Скопие в класа по пиано на преподавателката Лепша Пиперковска, магистърска степен придобива в класа по пиано на проф. Евушка Трпкова Елезович. Получила е доста награди на състезания по пиано.

По време на образованието си е осъществила огромен брой соло концерти, проведени от Музикалната юноша на Северна Македония и Млади музикални реализатори, Щипско културно лято, Скопско лято и други Участвала е  в пиано трио в класа на преподавателя М. Куфоянакис, професор по камерна музика. Взема присъединяване на семинари по пиано при изтъкнати пианисти; Тимакин, А. Валдма, Б. Романов, Йокут Михайлович, Д. Трбойевич и други

От 1988 година работи като учител по пиано в Средното музикално учебно заведение в Щип. По същото време работи и в Музикалното учебно заведение във Враня и в Буяновац в Р. Сърбия, в интервала 1988-1992 година. Тя принадлежи на първото потомство дипломирани пианисти в Щип и е един от създателите на класа по пиано в Средното музикално учебно заведение в Щип. Била е член на журито на национални състезания за пиано и камерна музика в Скопие и Битоля от 2003 до 2009 година.

Като музикален възпитател взе участие в доста национални и интернационалните състезания в Скопие, Битоля, Белград, Любляна, Херцег Нови и така нататък От 2007 година работи като живописен помощник в Музикалната академия при УГД в Щип, с класовете по флейта, кларинет, тромпет и солово пеене. Изявява се на многочислени концерти проведени от Музикалната академия, в това число интернационалните и национални състезания.

От 2016 година става доцент в Музикалната академия на Университета Гоце Делчев в Щип.

От 2007 до 2017 година изнася соло концерти (в Щип, Велес и Скопие) и към 40 изяви и концерти с доста музикални солисти: Борис Траянов (баритон), Благица Поптомова (сопран), Димитар Кожухаров (бас баритон), Наташа Пандазиева (мецо сопран), Златка Митева (флейта), Бранко Павловски (кларинет), с пиано дуото Трбойевич – Настовски.

От 2013 год. интензивно се изявява с камерния състав Трио Академико, с което има осъществени повече от 15 концерти в Р. Северна Македония, Р. Сърбия и Р. Хърватия.

2015 година издаде компакт диск (Барокова музика за глас, промпет и пиано) дружно с проф. Васко Ристов и доцент Благица Поптомова; Камерен концерт на Златка Митева, Димитар Кожухаров и НаташаТърбойевич в НИЦК „ Ацо Шопов “ Щип; Камерен концерт на Златка Митева, Димитар Кожухаров и Наташа Трбойевич в Художествен салон – Велес, в границите на събитието „ Велес град на културата за 2015 год “; Концерт „ Вечер на известни арии “- Kонцерт на Наташа Трбойевич и Наташа Пандазиева  в Художествен салон – Велес; Концерт на Наташа Трбойевич и Наташа Пандазиева в Музикалната академия в Щип – концертна зала;

2016 година Два концерта на Трио академико в концертната зала „ Даворин Йенко “ в Белград и в концертната зала на музикалната академия в Осиек; Концерт на Васо Ристов и Наташа Търбойевич в MC Gallery  в Ню Йорк -САЩ, Концертно осъществяване на Трио Академико на Концерт във връзка 135 години от раждането на Бела Барток в Музей на град Скопие и концертната зала при МА в Щип;

2017 година Концертно осъществяване на 70 годишния празник на ДМУЦ Сергей Михайлов в ХГ Безистен в Щип; Три концерта  на Трио Академико в Академията на изкуствата в Нови Сад, на фестивала „ InterVox “ в Музей Славоние в Осиек и в концертната зала на Музикалната академия „ Франц Лист “ в Печ, Унгария; Два концерта „ Вечер на македонски създатели “ – Златка Митева – флейта и Наташа Търбойевич – пиано  в ХГ Безистен в Щип и в Музея „ Борис Христов “ в София, Р. България.

2018 година Концерт на Наташа Търбойевич и Златка Митева в Касел, Германия и MC Gallery, Ню Йорк,

2019 година – Концерт на фестивала на народите в Рим, Италия и на Първия фестивал за флейта в Загреб, Хърватия.

2021 година – Концерт на Наташа Търбойевич и Златка Митева в МКЦ в Истанбул, Турция.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР