Концепцията за въздушния транспорт се появява векове преди първия полет

...
Концепцията за въздушния транспорт се появява векове преди първия полет
Коментари Харесай

Най-старите авиокомпании, които оперират и днес

Концепцията за въздушния превоз се появява епохи преди първия полет със аероплан. Още Леонардо да Винчи споделя своите хрумвания за хвърчене, само че едвам при започване на 20-ти век първият следен полет с моторен летателен уред става действителност с помощта на братята Орвил и Уилбър Райт.

След популяризирането на тяхното откритие до през днешния ден доста самолетни компании са пристигнали и са си отишли. Първата компания, извършваща цивилен полети, се появява през 1913 година, само че по-голямата част от най-старите такива сдружения стартират да работят сред 20-те и 30-те години на предишния век.

Много от тях към този момент не съществуват, само че има няколко, които към момента оперират и могат да се похвалят с над 90-годишна история.

Кои са те?

Холандският авиопревозвач KLM е учреден през 1919 година, което го прави най-старата компания от промишлеността, която работи и до през днешния ден. Компанията към момента оперира под истинското си име, като има необятна гама от към 130 дестинации. Първият полет на компанията е на 17-ти май 1920 година, като той е сред Лондон и Амстердам.

Втора след KLM е колумбийската Avianca, която е учредена на 5-ти декември 1919 година. Днес тя е една от най-големите и влиятелни самолетни компании в Южна Америка.
Австралийската Qantas Airlines е самолетната компания, предлагаща най-вече интернационалните полети. Тя е учредена в Куинсленд през ноември 1920 година, което я прави третата най-стара функционираща компания в сектора. Тя е известна още като " Летящото кенгуру " поради логото.

Трябва да се означи, че Qantas е най-дълго опериралата компания без спирания, защото KLM приключва полетите си по време на Втората международна война. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР