Концепцията за намаляване на вредата от тютюна набира популярност в

...
Концепцията за намаляване на вредата от тютюна набира популярност в
Коментари Харесай

Европейско проучване: Намаляването на риска за здравето е основна причина за преминаването към бездимните продукти

Концепцията за понижаване на вредата от тютюна набира известност в Европа, съгласно ново изследване на Европейския алианс на поддръжниците за понижаване на вредата от тютюнопушенето (ETHRA). Организацията, представляваща правата на потребителите в Европа,

Алиансът ETHRA, като във въпросника са обхванати разнообразни аспекти на използването на никотин измежду европейски консуматори. Темите включват тютюнопушене и предпочитание за отвод, използването на по-малко нездравословни никотинови артикули и пречките за прекосяването към тях, основани от регулациите на европейско и национално равнище. Над 37 000 души, измежду които 35 000 жители на Европейски Съюз, са взели участие в изследването.

Според данните на ETHRA над 27 000 от участниците в изследването са спрели изцяло да пушат. Най-често употребяваните артикули за прекъсване на пушене са електронните цигари, снусът и никотиновите пликчета, демонстрират данните. Подобряване на здравето е главната причина за прекосяването към бездимните артикули, съгласно новото европейско изследване. Основните изводи са следните:

В групата на респондентите, които са били пушачи, 83.5% от употребяващите електронни цигари и 73.7% от потребителите на снус са съумели да откажат цигарите.

Над три четвърти от някогашните пушачи, употребяващи електронни цигари, са пушили в продължение на над 10 години преди да откажат цигарите.
 Европейско изследване: Намаляването на риска за здравето е съществена причина за прекосяването към бездимните артикули

Над 93 на 100 от употребяващите електронни цигари и 75% от потребителите на снус показват намаляването на вредата и подобряването на здравето като причина за прекосяване на тези артикули.

97.6% от актуалните консуматори на електронни цигари споделят, че не престават да използват електронни цигари по същата причина, което демонстрира, че те усещат възстановяване на здравето си с течение на времето.

Желанието за прекъсване на пушене или за понижаване на пушенето се дефинира като доста значимо от 81.6% от употребяващите електронни цигари и като значимо от 8.6%.
В отчета като съществени фактори за прекосяването на потребителите на артикули с понижена щета се акцентират още и понижените разноски спрямо пушенето, съществуването на аромати, достъпността на продуктите и опцията за настройки на продуктите.
Над 67% от пушачите в Европа желаят да откажат цигарите, само че виждат спънки за това  Европейско изследване: Намаляването на риска за здравето е съществена причина за прекосяването към бездимните артикули


Пушенето на горими цигари, обаче, продължава да бъде към момента преобладаващият метод за приложимост на никотин в Европа. Над 67% от актуалните пълнолетни пушачи, взели участие в изследването, декларират, че желаят да откажат цигарите, само че се сблъскват с спънки за това, демонстрират данните в отчета.

По-трудният достъп в някои страни до по-малко рискови бездимни артикули с никотин съставлява съществена спънка за потребителите, които желаят да спрат да пушат. Забраната за продажба на снус отвън Швеция в Европейски Съюз е образец за такава спънка, настояват от организацията. По техни данни 31 на 100 от актуалните пушачи имат интерес да пробват снус, в случай че той стартира да се продава законно в Европейски Съюз.

Една четвърт (24.3 процента) от хората, които пушат, само че желаят да спрат, показват високата цена на по-малко рисковите други възможности като спънка за отхвърли от цигарите. Техният брой нараства до 44.7 % в страните, където е въведен висок данък върху вейпинг продуктите с никотинова течност, като Естония, Финландия и Португалия.
 Европейско изследване: Намаляването на риска за здравето е съществена причина за прекосяването към бездимните артикули

За ETHRA
Европейския алианс на поддръжниците за понижаване на вредата от тютюнопушенето (European Tobacco Harm Reduction Advocates (ETHRA)), съставлява алианс от 22 неправителствени организации и групи, защитаващи правата на потребителите в 16 европейски страни, представляващи близо 27 млн. консуматори в Европа. Организацията цели провокирането на полемики, обмяна на информация, хрумвания, експертиза и евентуални дейности за понижаване на вредата от тютюнопушенето. Алиансът се поддържа от редица интернационалните научни специалисти в региона на надзор на тютюнопушенето и проучването на ролята на никотина.
Цялото изследване на ETHRA можете да намерите тук:

Официалното прессъобщение на ETHRA можете да намерите тук:
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР