Концепция на безопасна атомна електроцентрала, базирана на модулни реактори(илюстрация: NuScale

...
Концепция на безопасна атомна електроцентрала, базирана на модулни реактори(илюстрация: NuScale
Коментари Харесай

Полша първа в ЕС се насочва към малки ядрени реактори


Концепция на безвредна атомна електроцентрала, основана на модулни реактори
(илюстрация: NuScale Power)

Наскоро две полски компании, без значение една от друга, подписаха съглашения за съгласие с задгранични производители на дребни модулни нуклеарни реактори за създаване в страната на първите решения от този вид в Европейски Съюз. С двата меморандума  Полша се обрисува като пионер в региона на новата нуклеарна сила в района, обещавайки да пусне в употреба първия SMR реактор до 2029 година

Днес Полша разчита в огромна степен на производството на електрическа енергия от въглища. Курсът към декарбонизация обаче изисква ранно затваряне на електроцентралите на въглища, а забавянето може да коства големи санкции на Полша от Европейски Съюз.

Решение може да се откри посредством преоборудване на въглищните електроцентрали с дребни модулни атомни реактори. Възможно е да се конфигурират от 4 до 12 модула в предприятието, които ще продължат да работят в наличната инфраструктура и даже със същия личен състав след наличен курс на образование.
още по тематиката
Малките модулни нуклеарни реактори се създават интензивно сега като буфер за възобновимите енергийни системи, защото разрешават гъвкаво контролиране на генерираната мощ в необятен диапазон. Също по този начин дребните реактори са обещаващи за райони, където е невероятно да се построи единна електроенергийна система.

Такива реактори се създават в Съединени американски щати, Япония, Китай и Русия. Полските компании са избрали за своите планове американски и японски производители. Чуждестранните сътрудници освен ще построяват реактори, само че и ще основават вериги за доставки на първични материали и материали за употреба на реакторите.

Един от меморандумите е подписан сред Cameco, GE Hitachi Nuclear Energy (GEH), GEH SMR Technologies Canada и Synthos Green Energy (SGE), заяви. SGE е член на Synthos Group, един от най-големите производители на химически първични материали в Полша, който се интересува от приемане на налична, при поискване, безвъглеродна електрическа енергия от благонадежден източник. Този източник ще бъдат японските реактори BWRX-300.

Проект за дребна атомна електроцентрала BWRX-300
(снимка: GE Hitachi Nuclear Energy)

Реакторите BWRX-300 се назовават ​​кипящи, тъй като се охлаждат посредством естествената циркулация на водата и не изискват охлаждащи помпи, каквито са нужни за класическите атомни електроцентрали. GE Hitachi Nuclear Energy стартира узаконяването на BWRX-300 в Съединени американски щати предходната зима. Cameco ще доставя уран за гориво и ще изхвърля отпадъците. Проектът също се преглежда интензивно в Канада и вследствие на това може да се образува полско-канадско съдействие за експорт на разработки.

Вторият меморандум за създаване на дребни модулни реактори в Полша е подписан с американския стартъп NuScale Power. Клиенти са полската компания KGHM Polska Miedź SA (KGHM), производител на мед и сребро, както и консултантската компания PBE. NuScale предлага създаване на дребни реактори с мощ 77 MW на модул. В Съединени американски щати компанията към този момент стартира създаване на първия модул в Айдахо. Японската инженерна компания IHI, която взе участие в нуклеарни планове от към 60 години (но редуцира активността си след повредата във Фукушима), също се интересува от тази технология.

NuScale Power и KGHM ще проучват опциите за модернизиране на въглищните електроцентрали, работещи в Полша, с прекачване към модули NuScale Power. Поляците твърдо са решени да разчитат на дребните реактори. Представители на KGHM обявиха, че ще бъдат първите в Европейски Съюз, които ще пуснат в употреба дребна модулна атомна електроцентрала през 2029 година В момента към момента няма нито едно работещо и въведено в употреба оборудване по плановете.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР