Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018

...
Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018
Коментари Харесай

26-имата най-богати хора в света вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население

Концентрацията на благосъстоянието се е нараснала още повече през 2018 година и 26-имата милиардери към този момент имат толкоз пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се показва в отчет на неправителствената организация Оксфам, представен от Агенция Франс Прес. Оксфам приканва страните да таксуват най-богатите хора.

"Пропастта, която се е нараснала сред богатите и бедните, попречва битката против бедността, вреди на стопанската система и подхранва гнева в света ", показва госпожа Уини Бианийма, изпълнителен шеф на Оксфам интернешънъл, представена в официалното съобщение.

Правителствата би трябвало да подсигуряват, че фирмите и най-богатите хора заплащат своя дял от налозите, добавя тя по случай обичайното издание на годишния отчет на Оксфам за неравенствата в света в навечерието на Световния стопански конгрес в Давос, който ще се състои от 22 до 25 януари в швейцарския зимен курорт.

Според неправителствената организация, чиято методология се основава на данните, оповестени от американското сп. "Форбс " и банката Креди Сюис (Credit Suisse), само че се оспорва от някои икономисти, 26 души разполагат с толкоз пари, колкото и 3,8-те милиарда най-бедни хора на планетата. През 2017 година най-богатите са били 43-ма.

Най-богатият човек в света Джеф Безос, президент на Амазон (Amazon), е натрупал благосъстояние през 2018 година на стойност 112 милиарда $, съгласно Оксфам. Бюджетът за опазване на здравето на Етиопия е 1 % от положението на Безос, акцентира неправителствената организация.

Общо благосъстоянието на милиардерите по света се е нараснало с 900 милиарда $ предходната година или с 2,5 милиарда $ дневно, а положението на половината най-бедно население на планетата се е свило с 11 на 100, прецизира Оксфам.

Броят на милиардерите се е удвоил от финансовата рецесия през 2008 година, показва неправителствената организация. Тя установи, че най-богатите са облагодетелствани освен от възходящо положение, само че и от най-ниски ниски налози от десетилетия.

"Ако наклонността бе противоположна, множеството държавни управления биха имали задоволително запаси, с цел да финансират публичните услуги ", акцентират създателите на отчета, съгласно които налозите върху благосъстоянието са извънредно занижени.

Експертите на Оксфам настояват, че от един $ от подоходното облагане единствено четири цента идват от данъци върху благосъстоянието.

Най-богатите крият от данъчните управляващи 7,6 трилиона $, а в страни като Бразилия или Англия, "10-те % най-бедни хора заплащат към този момент по-високи налози съразмерно на техните приходи спрямо най-богатите ", твърди неправителствената организация.

Докладът се разгласява в миг, когато облагането на най-големите благосъстояния провокира диспути в редица страни.

Във Франция придвижването на "жълтите жилетки " засилва дебата към премахването на налога върху най-големите положения, оповестено от президента Еманюел Макрон. В Съединени американски щати депутатката от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортес, която бе определена наскоро, предложи ставка от 70 % за най-богатите и получи поддръжката на носителя на Нобелова премия за стопанска система Пол Кругман, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР