Контролният орган на БАБХ няма нито един открит случай на

...
Контролният орган на БАБХ няма нито един открит случай на
Коментари Харесай

Експерт критикува БАБХ заради бавна реакция за салмонелата в пилешкото

Контролният орган на БАБХ няма нито един открит случай на салмонела, а всичко се случва, в случай че други страни ни предупредят. Това сподели пред Българска национална телевизия доктор Сергей Иванов от Асоциация " Активни консуматори ", в коментар за стряскащата информация, че 100 тона пилешко месо от Полша, пристигнало на българския пазар, са инфектирани.
Той счита, че е доста евентуално по-голямата част от импортираното инфектирано месо към този момент е изконсумирано. " Малко предистория - става въпрос за известието от 2 декември, за последния месец има 7 известия, пристигнали от Полша. Не знам за коя партида става въпрос и от всяка партида какъв брой е пристигнало. При всички положения БАБХ закъсня фрапантно с предизвестията ", акцентира доктор Сергей Иванов, съгласно БГНЕС. Според него през миналата седмица единствено в София има 8 потвърдени случая на заболели от салмонелоза, което е много над нормалния брой, изключително за този сезон.
Това е 19-ият случай на предизвестие за салмонела, пристигнала с храни от Европейски Съюз единствено за тази година. Д-р Сергей Иванов е уверен, че главният проблем е, че системата за предизвестие не сработва, а с цел да сработи - БАБХ би трябвало да извършва мониторингова стратегия с лабораторни проби.
Салмонелата е типичен микробиологичен замърсител по храните. В случая става въпрос за подвид на салмонелата, който е по-слабо виролентен и провокира хранителни разстройства, добави доктор Иванов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР