Контейнерите за запазени дрехи, поставяни от благотворителни организации, са почти

...
Контейнерите за запазени дрехи, поставяни от благотворителни организации, са почти
Коментари Харесай

Греховете на бързата мода

Контейнерите за непокътнати облекла, поставяни от благотворителни организации, са съвсем на всеки ъгъл в немските градове. Ден след ден в недрата им изчезват движимости, които към този момент са ненужни. А те не са малко - годишно в контейнерите се озовават до 75% от всички остарели облекла на немците. След това те се изпращат като филантропична помощ в страни с разрастваща се стопанска система - най-много в Азия и Африка. Но в последно време някои страни отхвърлят да ги одобряват. Какво ще се случи, в случай че износените облекла към този момент няма къде да бъдат изпращани?

"Напоследък те са толкоз доста, че страни, които по-рано ги одобряваха и преработваха, към този момент не желаят да го вършат - твърди Кирстин Броде, специалист на Greenpeace. - Това е единствено една от последствията на действителния проблем с името Fast Fashion - "бърза мода ".

Хората използват прекалено много и прекомерно бързо. През последните 15 години продажбите на облекла в света са нарастнали двойно, а срокът на потреблението им е намалял внезапно. Средно потребителите носят една дреха по-малко от година. А в случай че тя се нуждае от корекция - още по-кратко. Истината е, че все по-малко поданици в страните с висок витален стандарт знаят по какъв начин да зашият копче. Затова се разделят елементарно с съвсем новите си облекла, надявайки се, че те ще послужат на някого на другия завършек на света.

Наред с всичко друго периодичност, с която хората възобновяват движимостите в дрешниците си, се изяснява с ниската им стойност. Но цената, която това разсипничество коства на околната среда, е в действителност гигантска. Годишният размер на излъчванията от въглероден диоксид, предавани от текстилната индустрия, надвишава един милиард тона - това е повече от всички интернационалните полети и корабоплаването.

"Върху предприятията би трябвало да се оказва напън да покачат екологичността на производството си - това автоматизирано ще усили цената и цената на стоките им ", уверена е Кирстин Броде. Сега тя съветва фирмите по какъв начин да създават без потреблението на токсични химически субстанции. Днес 78 международни марки - от H&M до Adidas - са се задължили до 2020-а да заменят нездравословните за околната среда субстанции с неутрални при изработването на продукцията си.

Все повече специалисти осъзнават, че преходът към екологично произвеждане е неминуем. Световното търсене на облекла пораства непрестанно, което не на последно място се дължи на разрастващите се азиатски и африкански страни. При сегашните темпове към 2050-а размерът на производството им ще нарасне три пъти. Според проучвания на Фондацията "Елън Макартър ", в случай че в текстилната индустрия не настъпят промени, последствията за околната среда ще бъдат пагубни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР