Консумацията на чиа (чия), окачествена като суперхрана, помага за контролиране

...
Консумацията на чиа (чия), окачествена като суперхрана, помага за контролиране
Коментари Харесай

Чиата понижава кръвната захар

Консумацията на чиа ( чия ), окачествена като суперхрана, оказва помощ за управление на равнищата на кръвната захар и за предотвратяване от евентуално развиване на диабет вид 2, написа в. " Дейли експрес ", базирайки се на аржентински експерти.

 
Диабет вид 2 се характеризира с незадоволително произвеждане на хормона инсулин от панкреаса, което затруднява тялото да трансформира кръвната захар в сила. Сред признаците на болестта са необяснима загуба на тегло , отмалялост , жадност , чести позиви за уриниране .
 
Пациентите с диабет вид 2 са изложени на до пет пъти по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, бъбречна незадоволително и загуба на зрение . Рискът от нараснала кръвна захар може да се понижи посредством избягването на избрани храни и наблягането на други, като да вземем за пример чия.

 
Семената на чиата са отличен източник на фибри, потребни мазнини и калций. 
 Семената на чиата са отличен източник на фибри, потребни мазнини и калций ThinkStock/Getty Images
За да открият по какъв начин чиата оказва помощ за предотвратяване от метаболитни положения като дислипидемия (повишено количество мазнини в кръвта) и инсулинова устойчивост - фактори в развиването на диабет, експерти от университета на Литорал, Аржентина, са създали две проучвания с мишки.

 
В първия опит учените са тествали по какъв начин здрави гризачи реагират на триседмична богата на захароза диета, в която семената от чия съставляват главния хранителен източник на мазнини.
 
Във втория тест здрави мишки са били подложени на тримесечна диета, богата на захароза, тъй че да развият дислипидемия и инсулинова устойчивост. След това режимът на хранене е бил удължен с още два месеца, като в диетата е включена и чия.

 
Резултатите от първия опит са посочили, че потреблението на чия защищава от развиване на дислипидемия и инсулинова устойчивост. При втория тест гризачите, развили двете положения, изцяло са се възстановили от тях след включването на суперхраната .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР