Консултативният съвет за национална сигурност трябва да даде нова посока

...
Консултативният съвет за национална сигурност трябва да даде нова посока
Коментари Харесай

Експерт с ключов коментар за първия Консултативен съвет на президента Радев!

Консултативният съвет за национална сигурност би трябвало да даде нова посока на мисленето и дейностите в защитата и оттатък нея. „ Това каза Бойко Ноев - министър на защитата в държавното управление на Съюз на демократичните сили, в служебното държавно управление на Ренета Инджова, заместник-министър на защитата в държавното управление на Любен Беров и някогашен дипломат в НАТО, Белгия и Люксембург, във връзка идния първи Консултативен съвет по национална сигурност в мандата на президента Румен Радев, написа организация " Фокус ". „ КСНС е висшият политически конгрес, смисълът на който е парламентарните партии и настоящата власт да разискват и по опция да реализират единодушие по най-важния въпрос на държавността- нейната сигурност в целия набор. Там се демонстрира най-ясно политическата зрялост на участниците, както и компетентността на професионалните управления на армията и службите. Това е мястото, където политиците би трябвало да слушат и приказват на професионалния език на сигурността, а професионалните ръководители да вземат участие в правенето на висшата политика “, съобщи Ноев.

По думите му решенията на Съвета не са наложителни, а общото единодушие, когато такова бъде реализирано има политическа и морална тежест. „ За огромно страдание, през последните десетина години ролята на КСНС бе принизена. Малката му тежест в публичния спор се дължеше както на неубедителното показване на предходния хазаин, по този начин и заради пренебрежението и неизпълнението от страна на участниците на взетите решения. С изключение на един въпрос- узаконяването на привилегиите на политическия хайлайф за сметка на жителите “, акцентира Бойко Ноев.

Като образци той даде решенията по битката с тероризма след атентата в Сарафово, по мигрантската рецесия, дефинирана през есента на 2013 година като най-сериозна опасност за националната сигурност, по положението на армията и други. „ Решено бе обаче НСО да се узакони като недосегаема и безконтролна работа за обгрижване на власт имащите, т.е. на самите участници в КСНС. Това бе изпълнено. Едно от дребното значими решения, осъществени с позитивен резултат, бе девоенизирането на Националната разследваща работа и преподчиняването ѝ на изпълнителната власт “, съобщи още Бойко Ноев.

„ По закон президентът е изцяло равнопоставен с премиера и ръководителя на Народното събрание във връзка с информацията от службите. Той не може да желае повече от тях, нито да получава по-малко. Ако последното е правилно, то е проблем с организационно или кадрово решение. Но в случай че приказваме за отговорности, и предходният и сегашният президенти носят цялата отговорност за положението на НСО, в това число за оперативната му работа. Така са сложени по закон. Засега няма отговор на въпроса кой търси отговорност на президента за безобразното хабене на национални пари от НСО и за другите нередности, за които се твърди, че стават с негово познание и под неговата протекция. Докато НСО на се трансформира в Национална работа за битка с тероризма в полза на всички жители и под явен парламентарен надзор, като всички останали служби, тя ще продължи да бъде най-малкото тежък честен проблем за висшия главнокомандващ “, добави още той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР