Консултативният съвет за национална сигурност обсъди актуалните рискове и заплахи

...
Консултативният съвет за национална сигурност обсъди актуалните рискове и заплахи
Коментари Харесай

След Днешния Кснс: Президентът Румен Радев С Много Важно Послание Към Всички Българи!

Консултативният съвет за национална сигурност разиска настоящите опасности и закани за националната сигурност на Република България, положението на Въоръжените ни сили и нужните ограничения за подсилване на отбранителните качества.

Членовете на Съвета се сплотиха към позицията, че значителните промени в геополитическата среда, отличаващи се с особена динамичност напоследък, изправят националната сигурност на Република България пред нови провокации.

Актуалната външна среда на сигурност е изключително динамична и се характеризира с геополитически промени, провокации пред интернационалния правов ред, усилване ролята на недържавни субекти благодарение на нови и деструктивни технологии, хибридни дейности и кибер-атаки, демографски и климатични промени, възходящ дефицит на запаси, които са в основата на вътрешни и интернационалните спорове и миграционни потоци, съобщи президентът Радев, написа дир.бг.

Неразрешените рецесии с геополитическа значителност, процесите на дестабилизация в Черноморския район и Източното Средиземноморие, възходящата геополитическа конкуренция в района на Западните Балкани, интернационалният тероризъм, миграционният напън, споровете в Близкия Изток и Азия, не престават да излагат на риск националната ни сигурност, сигурността в целия район, а и в евроатлантическата зона като цяло. Развиват се паралелни процеси на съревнование и съдействие.

Разгледани бяха и трендовете в региона на превъоръжаването и модернизацията на Въоръжените сили на страните в района. Същите заделят обилни финансови средства за обезпечаване на стратегиите за превъоръжаване и рационализация на армиите си, като същите са в развой на ускорено осъществяване.

В рамките на съвещанието бе оценено положението на Въоръжените сили на Република България и способността им за осъществяване на сложени задания по задача " Отбрана ". Констатирано бе, че Българската войска извършва част от дилемите си по посочената задача в стеснен размер главно заради неокомплектованост с персонален състав и остаряла бойна техника. Не е овладян изцяло процесът по овакантяване на военнослужещи от Въоръжените сили, а подхванатите ограничения не могат да дадат бърз резултат.

Забавянето на плановете за рационализация лишава Въоръжените сили от модерни качества, съответни на заканите, и съгласуемост със съдружниците. Това закъснение ще докара до вложение на финансови средства в морално остаряла техника, несъвместима със стандартите на НАТО.

Остава открит въпросът за способността на Въоръжените сили да изпълнят поетите според чл.3 от Вашингтонския контракт задължения в цялостен размер, съобщи Радев.

Членовете на Съвета се сплотиха към мнението, че са нужни неотложни ограничения, гарантиращи повишение на отбранителните качества посредством ускорение на процесите на рационализация, поддръжка на наличната техника и обезпечаване на бойната подготовка. Изграждането на качества значи и ясна, дълготрайна политика във връзка с хората в защитата. Необходими са своевременни дейности за секване на тревожния отлив от Въоръжените сили, за тяхното окомплектоване, за издигане на обществения статус на военнослужещите и цивилните чиновници и престижа на военната специалност. Подчертана бе нуждата от мощна социална и политическа поддръжка и изпълнени съответни мероприятия за превъзмогване на дефицита от качества на Въоръжените сили при осъществяване на дилемите по другите задачи.

Членовете на КСНС се сплотиха към следните оферти към изпълнителната и законодателната власт. И преди да ги изчета буквално желая единствено да отбележа, че в хода на полемиките бе открито разминаване сред " Средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2019 - 2021 година ", призната през вчерашния ден и " Националния проект за повишение на разноските за защита на 2 % от Брутният вътрешен продукт до 2024 година ". В тази връзка приехме и тази специфична точка:

Актуализиране на " Средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година " в сходство с поетите задължения в " Национален проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година " Срок - октомври 2018 година Ако това не стане продължаваме да излагаме на риск така и така тревожната наклонност за отлив от Въоръжените сили, недокомплект, неспособност за поддържане на техниката и водене на естествена бойна подготовка. Така че тази актуализация и единодушието на българското държавно управление да я прегледа е значимо изискване за бъдещето на Въоръжените ни сили.

Преразглеждане на проектите на Министерство на защитата за превъзмогване дефицита от персонален състав и набелязване на нови съответни ограничения - септември 2018 година

Ускоряване на процесите по внасяне на Проектите за капиталов разход и тяхното координиране от Министерски съвет с следващо приемане от Народното събрание - юни 2018 година

Разработване на финансово обезпечен проект за възобновяване на техниката и въоръжението и обезпечаване на виталния им цикъл до снемане от въоръжение - септември 2018 година

Законодателната и изпълнителната власт да обединят напъните си по привеждане в осъществяване на поетите задължения по т. 1 от съвещанието на КСНС, извършено на 30. 05. 2017 година - септември 2018 година Тази последна точка касае най-много осъвременяване на Закона за вероизповеданията, което да подсигурява отбрана на обичайните български вероизповедания, ангажирани надлежно на страната и недопускане радикализация на религиозна основа.

Призовавам институциите да се отнесат отговорно към проблемите на Въоръжените сили и към сигурността на българските жители.

Призовавам за делово и отговорно отношение към нашите съдружници.

Виждате, ситуацията е такава, че времето за обещания и заявления изтече, заключи президентът.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР