Конституцията на Република България е основният закон на Република България.

...
Конституцията на Република България е основният закон на Република България.
Коментари Харесай

7-то Велико народно събрание приема Конституцията на Република България

Конституцията на Република България е главният закон на Република България. Приета е на 12 юли 1991 година от 7 Велико национално заседание. Според нея България е парламентарна република. Тя е единна страна, в която не се позволяват самостоятелни териториални формирания.
Конституцията открива главните правила, върху които се построява политическата система на обществото – политически плурализъм, разделяне на управляващите на законодателна, изпълнителна и правосъдна. Тя дефинира най-важните институции в страната: Народно заседание, Министерски съвет, Президент, правосъдната система и органите на локалното самоуправление. В нея са посочени правилата на демократичната изборна система – общо, равно и директно изборно право с скрито гласоподаване, избрани са формите на благосъстоятелност – частна и обществена (държавна и общинска), главните права и свободи на жителите и главните отговорности на жителите, държавният герб и щемпел, химнът, знамето и столицата на Република България.
След промени в миналата Конституция, признати напролет на 1990 година (ДВ 29) и Закон за избиране на Велико национално заседание, последното приема КР България за към година. Четвъртото гласоподаване (чрез подписване) приключва на 12 юли 1991 година, на идващия ден КР България е обнародвана (ДВ 56) и влиза в действие.
Приемането е съпроводено от така наречен Протест на тридесет и деветимата.
До в този момент в Конституцията на Република България са осъществени общо 6 промени, една от които е отчасти оповестена за осъществена отвън пълномощията на Обикновено национално заседание и оттова – противоконституционна. В публичното мнение те се свързват с присъединението на България към Европейския съюз (ЕС).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР