Конституционният съвет на Франция ще излезе с дългоочаквано решение на

...
Конституционният съвет на Франция ще излезе с дългоочаквано решение на
Коментари Харесай

Френската пенсионна реформа отива в Конституционния съвет

Конституционният съвет на Франция ще излезе с дълго чакано решение на 14 април по отношение на това дали проектите на държавното управление за увеличение на възрастта за пенсиониране са в сходство с конституционните правила, се споделя в изказване на най-висшия френски съд, представен от Ройтерс.

Планът на президента Еманюел Макрон за увеличение с две години, до 64 години, на възрастта за пенсиониране, срещна гневна опозиция от страна на служащите и профсъюзите, като още нов народен ден за стачки и митинги е плануван за 6 април.

Съветът има властта да анулира законопроекта, или част от него, в случай че реши, че нарушава конституцията. На процедура обаче Конституционния съвет рядко отхвърля цели законопроекти.

Синдикатите желаеха от Макрон да отдръпна или да спре влизането в действие на законопроекта - който е признат, само че към момента не е оповестен, в очакване на прегледа от Конституционния съвет - с цел да успокои нещата.

Правителството съобщи, че е готово да беседва със синдикатите, само че по други тематики, и последователно декларира, че ще остане твърдо по въпроса за пенсиите. Премиерът Елизабет Борн предложи среща със синдикатите следващия понеделник и вторник.

Лоран Бергер, ръководителят на синдиката CFDT, сподели по-рано в сряда, че ще отиде на срещата, с цел да повтори настояването си законопроектът да бъде спрян.

" Профсъюзите няма да отидат да разискват нищо друго ", сподели той пред телевизия franceinfo. " Ще отида там, с цел да обясня, че тази промяна е задънена улица. "

Милиони хора показват и стачкуват от средата на януари, с цел да се опълчват на законопроекта.

Протестите се ускориха, откакто държавното управление употребява специфични пълномощия, с цел да прокара законопроекта в Народното събрание без гласоподаване, като публичното отчаяние се трансформира в по-широко въодушевление против президента Макрон.

Опозиционните партии желаеха от Съвета да отхвърли законопроекта по процедурни аргументи, откакто държавното управление сложи непоколебим предел за това какъв брой дълго депутатите могат да го дебатират и в крайна сметка заобиколи окончателното гласоподаване в Народното събрание.

Конституционни специалисти споделят, че Съветът може да анулира ограничения, които имат за цел да оказват помощ на по-възрастните служащи да си намерят работа, с претекста, че това няма място в пенсионния закон.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че огромно болшинство от гласоподавателите са срещу законопроекта за пенсиите и поддържат митингите, макар жестоките конфликти около неотдавнашните демонстрации.

В последния ден на митинги във вторник в Париж и други градове облечени в черно групи подпалиха кофи за отпадък и хвърляха предмети по полицията, която употребява против тях сълзотворен газ.

Нивото на принуждение обаче не може да се съпоставя с това от предходната седмица и митингите бяха значително мирни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР