Конституционният съд се произнесе по конституционно дело № 5/2020 г.,

...
Конституционният съд се произнесе по конституционно дело № 5/2020 г.,
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград Румен Томов окончателно се раздели с поста си, ще трябва пак да има избори

Конституционният съд се произнесе по конституционно дело № 5/2020 година, с което отхвърли настояването на тричленен състав на Върховния административен съд и настояването на 63-ма народни представители от 44-тото Народно заседание за определяне на противоконституционност на член 42, алинея 1, т. 5 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.
Решението е признато единомислещо, оповестиха от съда.
 Административен съд спря решението на ОИК за отстраняването на кмета на Благоевград Административен съд спря решението на ОИК за отстраняването на кмета на Благоевград
Административният съд в Благоевград спря осъществяването на решението на Общинската изборна комисия, с което предходната седмица бяха пре...
Делото има отношение към локалния избор в Благоевград и случая с кмета. Според Закона за локалното самоуправление, кметовете не могат да правят комерсиална активност по смисъла на Търговския закон, както и да вземат участие в търговски сдружения. В случай, че не подхващат нужните дейности за преустановяване на комерсиалната активност в едномесечен период от полагане на клетвата, пълномощията им се приключват, е посочено в наредбата, по която се произнесе Конституционен съд.
Тази наредба стана мотив при започване на декември предходната година до Общинската изборна комисия в Благоевград да бъде подаден сигнал от предходния кмет на общината Атанас Камбитов против новоизбрания Румен Томов. В него бе посочено, че Томов не е заличил в законоустановения период своя компания от Търговския указател. Самият Румен Томов изясни, че е подхванал всички стъпки по прекачване на една от компаниите си, която не работи от 2008 година, само че за това било нужно време.
Със свое решение ОИК отхвърли да приключи пълномощията на Румен Томов, което бе обжалвано пред Административния съд в Благоевград от четири партии и обединения, взели участие на локалния избор през 2019 година Последваха обжалвания пред Върховен административен съд, както и искане до Конституционния съд. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР