Конституционният съд отклони искането на Министерския съвет за задължително тълкуване

...
Конституционният съд отклони искането на Министерския съвет за задължително тълкуване
Коментари Харесай

КС отхвърли искането на Зарков за правомощията на главния пр...

Конституционният съд отклони настояването на Министерския съвет за наложително пояснение на Конституцията по отношение на реализирането на контрол за правда от основния прокурор, оказва се от известие на съда. Решението е взето с девет гласа, а арбитър Янаки Стоилов го е подписал с изключително мнение, предава " Дарик ".

Въпросът, насочен от служебния кабинет е: " Допустимо ли е основният прокурор, осъществявайки контрол на правда над прокурорите, да им разпорежда осъществяването на инспекции и спазването на законността във всички сфери на ръководство и на всички административни равнища. " Министърът на правораздаването Крум Зарков заяви, че съгласно кабинета „ това не е възможно, защото това право на основния прокурор би трябвало да бъде лимитирано до работата на подчинените му обвинители в границите на техните съществени конституционни отговорности, а точно да управляват следствие, да повдигат обвиняване, да ги пазят в съда, да желаят анулация на противоконституционни актове и други “.

Конституционният съд отхвърля това искане на служебното държавно управление, само че единомислещо позволи за разглеждане друго, което е за определяне на противоконституционност на част от наредба в Закона за правосъдната власт, обвързвана с разпорежданите от прокуратурата инспекции.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР