Конституционният съд обяви за противоконституционна въведената през 2019 г. възможност

...
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Конституционният съд разгласи за противоконституционна въведената през 2019 година опция бизнесът да финансира политическите партии с дарения без каквото и да е ограничаване в размера на даряваните суми. Принципно няма спънка партиите да получават дарения от компании, само че това не може да става, без да има предел на даренията, споделя Конституционен съд. Освен това конституционно неприемливо е партии да бъдат финансирани с дарения от държавни и общински органи и компании.

ГЕРБ сезира Конституционния съд с искане да разгласи за противоконституционен мораториума върху избрани дейности на държавното управление по назначения, отдаване на концесии, взимане на заеми и така нататък От Конституционен съд се желае също по този начин да даде наложително пояснение на въпроса възможно ли е Народното събрание да лимитира за избран период открити в конституцията пълномощия на президента, изпълнителната власт и други държавни органи.
Бившият нападател на националния тим по футбол Димитър Бербатов разгласи, че ще се бори за президентския пост в Българския футболен съюз на идния конгрес на 25 юни
Бившият екоминистър Нено Димов и някогашната зам.-кметица на Перник Севделина Ковачева ще бъдат предадени на съд поради водната рецесия в Перник преди две години. Това заяви Специализираната прокуратура във вторник, когато разгласи, че делото най-сетне ще влезе в съда. Двамата ще дават отговор за източването на бент. " Студена " посредством нeзaĸoнocъoбpaзнo изпoлзвaни ĸoличecтвa вoдa зa пpoмишлeни цeли oт " Cтoмaнa индъcтpи " AД и " Toплoфиĸaция Πepниĸ ".

Свят

Американците евентуално ще могат да пътуват до Европейски Съюз през лятото , в случай че са имунизирани против ковид. Това съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в изявление за New York Times. Тя обаче не даде прецизен график и уточни, че всичко ще зависи от епидемиологичната конюнктура. От повече от година европейските страни са лимитирали пътуванията без основна причина от Съединени американски щати.

Съединени американски щати ще споделят до 60 млн. дози от имунизацията на AstraZeneca с други страни , откакто завърши федералната инспекция за тяхната сигурност. Белия дом съобщи, че 10 млн. дози ще бъдат готови за експорт, когато Агенцията по храните и медикаментите приключи оценката си през идващите седмици. Други 50 млн. дози са в друга степен на произвеждане. Президентът Джо Байдън е заречен да изпрати 4 млн. дози на Мексико и Канада, които към този момент са одобрили имунизацията. Американският регулатор е оторизирал три ваксини против ковид - на Pfizer/BioNTech, на Moderna и на Johnson&Johnson. Според специалистите те ще задоволят напълно потребностите на Съединени американски щати и препаратът на AstraZeneca може да не бъде нужен.
Европейски Съюз съди AstraZeneca, че не е спазила контракта със съюза за доставката на ваксини и че няма " многообещаващ " проект за гарантиране на навременните доставки Фотограф: Reuters Капитал - брой 17
Турция е в локдаун от 29 април поради ковид. Гражданите ще би трябвало да си стоят най-вече у дома до 17 май, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган. Пътуванията сред градовете ще изискват публично утвърждение, учебните заведения ще бъдат затворени и ще се премине към онлайн образование, а потенциалът на градския превоз ще бъде стеснен.

Икономика
3.4% от Брутният вътрешен продукт е бюджетният недостиг на България през 2020 година съгласно европейските правила. Това е с половин милиард над оценките на Министерството на финансите, които водят отчетност на касова основа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР