Конституционният съд образува дело по искането на главния прокурор Иван

...
Конституционният съд образува дело по искането на главния прокурор Иван
Коментари Харесай

Конституционният съд образува дело за имунитета на президента Радев

Конституционният съд образува дело по настояването на основния прокурор Иван Гешев за имунитета на президента Румен Радев. „ Днес, 27.01.2020 година, Конституционният съд образува конституционно дело № 1/2020 година по искане на Главния прокурор на Република България за предоставяне на наложително пояснение на наредбата на член 103 от Конституцията на Република България. Докладчик по делото е арбитър Мариана Карагьозова-Финкова “. Това оповестиха от Конституционния съд, часове след искането на основния прокурор за тълкувателно дело по отношение на имунитета на президента Румен Радев и доколко той е недостижим.

По-рано през днешния ден от прокуратурата разгласиха цялостния текст на документа, от който излиза наяве, че има редица неясноти по отношение на тези текстове и се постанова конституционните съдии да се произнесат.

Тя гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на своите функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията. Според члена, те също по този начин не могат да бъдат арестувани и против тях не може да бъде възбудено наказателно гонене.

Според ръководителя на държавното обвиняване разкриването на смисъла на тази наредба е належащо, така като „ нормата е сбита “ и „ не дава еднопосочен отговор “ на поставения въпрос.

Лаконичният коментар на президенството за настояването на Гешев беше: След като основният прокурор е сезирал Конституционния съд, чакаме развиване по формираното дело. Само Конституционният съд може да пояснява Конституцията.

Според Българската конституция имунитетът на президента, както и на вицепрезидента, включва два съставния елемент: неотговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на служебни функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията и цялост за задържане и за възбуждане на наказателно гонене. Предвид идентичната правна уредба, касаеща имунитета на президента и вицепрезидента, изложеното в пункт I, II и III следва да се схване като еднообразно годно и за двете фигури.

Според главния закон Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на своите функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията. Обвинението против тях се повдига по предложение минимум на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, в случай че повече от две трети от народните представители са дали своят вот за това.

Ето и един от сигналите против президента:

Той е още от 2016 година и е обвързван с назначението на бъдещата брачна половинка на президента Десислава Радева, тогава Генчева, за пиар на Военновъздушните сили. По създание тогава Радев, който е командващ Висш съдебен съвет, подписал анекс към трудовия контракт на Десислава Генчева, която работела в отдел „ Финанси “. Така той й упълномощил тя да се занимава с връзките с обществеността, макар че тази служба трябвало да се заеме от военизирано лице. Освен това Военновъздушни сили плащали наем на жилище, което обитавали Десислава Генчева и самият Радев, пише 24 часа.

Освен това през 2010 година той купил жилище от 143 квадрата за 168 хиляди лв., което било под пазарните цени. През 2005 година купил ведомствено жилище от МО, само че в същото време с това употребил и второ ведомствено жилище.

През 2019 година КПКОНПИ излезе с решение, че няма спор на ползи, тъй като въпросите засягат контракт за наем и контракт за покупко-продажба, подписани от Радев в качеството му на физическо лице. Комисията приема, че няма съгласуваност сред Радев и Десислава Генчева преди подписване на гражданския брак.

През годините Радев бе упрекван и че е лобирал за пазаруването на самолети „ Грипен “. Преди две години и половина пък някогашният народен представител от ГЕРБ Антон Тодоров сподели по Би Ти Ви документ, съгласно който през 2014 година Радев е подготвил опорни точки на тогавашния министър председател Пламен Орешарски за срещата му със „ Сааб “.

Инфо: TrafficNews

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР