Конституционният съд на Тайланд отхвърли правно оспорване на ограниченията на

...
Конституционният съд на Тайланд отхвърли правно оспорване на ограниченията на
Коментари Харесай

Конституционният съд възстанови на длъжност премиера на Тайланд

Конституционният съд на Тайланд отхвърли правно оборване на рестриктивните мерки на мандата на премиера Прают Чан-оча, като реши, че той може да остане на поста, оповестява БиБиСи. Съдът в профил от поста президента, до момента в който разглеждаше делото, само че се очакваше да отхвърли петицията на опозиционните партии.

Опозицията твърдеше, че военачалник Прают е надхвърлил конституционно лимитираните си осем години на работа. Бившият боен шеф завзе властта с прелом през 2014 година Той стана министър-председател през август същата година.

Съдът обаче постанови, че неговият мандат стартира през април 2017 година, когато конституцията влиза в действие, а не когато е назначен през 2014 година

Конституционният съд има дълга история на решения в интерес на консервативни, роялистки групи и против тези, свързани с промените. През последните 16 години тя уволни трима министър-председатели и разпусна три политически партии, всички от едната страна на разграничената политика на Тайланд.

Малцина имаха вяра, че съдиите му, някои назначени от военачалник Прают, биха били подготвени да стигнат до такава степен, че да го уволнят.

Доводите на опозицията изглеждаха мощни. Новата конституция, направена през 2017 година при тогавашното военно държавно управление на военачалник Прают, гласи, че " министър-председателят няма да заема служба за общ интервал от повече от осем години ". Конституционният съд обаче твърди, че това е влезнало в действие едвам с новата конституция през април 2017 година и че точно от тази дата би трябвало да се броят годините на поста на военачалник Прают.

Това не е присъдата, на която се надяваха последователите на военачалник Прают. Те оферират юни 2019 година като начална дата, когато той беше преназначен за министър-председател след първите парламентарни избори след преврата по-рано същата година.

Решението на Конституционния съд значи, че му остават единствено две години и половина, до момента в който доближи лимита на мандата, което го прави по-малко прелъстителен като претендент за министър-председател за консервативните партии.

Фактът, че Конституционният съд в профил военачалник Прают от поста му, до момента в който стигне до решението си, бе необятно обсъждано като оскърбление.

Ограничението от осем-годишен мандат беше въведено в конституцията, с цел да се попречи на известните политици да употребяват изборните победи за дълготрайно задържане на властта.
 Конституционният съд в профил от служба премиера на Тайланд
Конституционният съд в профил от служба премиера на Тайланд

Предстои разглеждане на мандата му
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР