Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни разпоредби от Закона за

...
Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни разпоредби от Закона за
Коментари Харесай

КС обяви за противоконституционни текстове, свързани с КТБ

Конституционният съд (КС) разгласи за противоконституционни разпореждания от Закона за банковата неплатежоспособност по отношение на КТБ по искане на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС). Решението е признато с 11 гласа. Съдия Гроздан Илиев подписа решението с изключително мнение по допустимостта, заяви съдът.

.

Текстовете за промени в Закона за банковата неплатежоспособност бяха импортирани в Народното събрание преди 3 години от  триото на Движение за права и свободи Йордан Цонев, Делян Пеевски и Хамид Хамид.  Предложеният от тримата депутати законопроект беше утвърден без спор в Народното събрание, откакто отнесе рецензии за нарушение на съществени правни правила, включително пререшаване на завършени покупко-продажби с банкови активи със задна дата.

Поправките въведоха  правила за обезсилване със задна дата както на цесиите и прихващанията в размер на 850 млн. лева ., направени по време на квестурата, по този начин и на заличените обезпечения по погасените с тях заеми. Последното можеше да стане единствено в случай че вземането на банката е погасено напълно посредством парично заплащане.

За нищожни бяха оповестени както покупко-продажбите за прекачване на свързани с банката активи  от момента на слагането й под необикновен контрол, по този начин и учредените след тази дата от длъжници или от трети лица в интерес на КТБ обезпечения. 

С описаните промени на процедура бе въведено законодателство с противоположна мощ,  като за осъществени в прорез със закона бяха оповестени позволени преди този момент от него покупко-продажби. 

Идеята бе синдиците да възобновяват вписването на ипотеките, които да служат за поръчителство върху парцелите, без значение от тяхното прекачване от кредитополучателя на трети лица. Същевременно синдиците имаха пълната независимост да подхващат правосъдни дейности единствено против избрани покупко-продажби, а не против всички, попадащи в обсега на закона.

Ще напомним също, че  президентът Румен Радев наложи несъгласие на главните текстове  с аргумента, че подкрепя предприемането на ефикасни ограничения за попълване масата на несъстоятелността, само че не приема ретроактивното действие на новите разпореждания. Промените обаче бяха безпроблемно прегласувани от доминирания от ГЕРБ парламент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР