Конституционният съд гледа дело по искане на омбудсманаОбвиняемият трябва да

...
Конституционният съд гледа дело по искане на омбудсманаОбвиняемият трябва да
Коментари Харесай

Съдът да не решава за арести по видеовръзка

Конституционният съд гледа дело по искане на омбудсмана
Обвиняемият би трябвало да участва в залата действително, а не виртуално, счита Диана Ковачева

Нарушават се човешки права

Обвиняемият да бъде доведен и да участва персонално в правосъдната зала, а не по видеовръзка, когато магистратите вземат решение дали да му наложат непрекъснат арест или по-лека мярка за неотклонение. Това може да стане факт, в случай че Конституционният съд одобри искане на омбудсмана Диана Ковачева да бъде „ отменена” наредба от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). По питането Конституционен съд е образувал дело, по което докладчик е арбитър Павлина Панова, заяви правният уебсайт „ Лекс”.

Атакуваната норма беше призната през 2020 година с пакет законодателни промени поради COVID-19. Текстът е част от член 64, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс и гласи: „ При оповестено изключително състояние, военно състояние, злополучие, зараза, други форсмажорни условия или при изразено документално единодушие на обвинения и неговия бранител, обвиненият може да взе участие в делото и посредством видеоконференция, като в тези случаи самоличността му се удостоверява от началника на пандиза или началника на ареста или от избран от тях служител”.

Според омбудсмана опцията обвиненият да не се изправи персонално пред съда, когато се взема решение дали да остане зад решетките, опонира на най-малко три конституционно обезпечени права - на отбрана на всеки жител във всички стадии на процеса, човек да не бъде подлаган на мъчения или унизително отношение, както и да има персонална независимост и цялост.

„ Автоматичното и неотложно изправяне пред съд на арестуваните по наказателно обвиняване лица е значима процесуална гаранция за отбрана против нелегално и случайно задържане, само че такава гаранция е и непосредственото разбиране от съда на обясненията на лицето в подтекста на конституционното право на отбрана, което пък е процесуална гаранция за практикуване на всички съществени права”, написа Ковачева до Конституционен съд.
Тя акцентира, че съдът би трябвало директно да изслуша обвинения, а не това да става посредством механически средства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР