Конституционният съд единодушно реши да образува дело за Истанбулската конвенция.

...
Конституционният съд единодушно реши да образува дело за Истанбулската конвенция.
Коментари Харесай

Конституционният съд образува дело за Истанбулската конвенция

Конституционният съд единомислещо реши да образува дело за Истанбулската спогодба. Това оповестиха от пресцентъра на ведомството. Искането е подписано от 75 народни представители от ГЕРБ и е съпроводено от постъпилите в Народното събрание позитивни и негативни мнения за документа.

Конституционните съдии са задължили Министерския съвет да им даде решението на кабинета за отдръпване на плана за ратификация на конвенцията, както и превода на документа, с който министрите разполагат.

След като получат мненията на държавни институциии, представители на правосъдната власт, академични преподаватели и неправителствени организации, конституционните съдии ще преценяват дали документът подхожда на Конституцията. Според осведомени еднопосочен отговор на въпроса е допустимо да бъде даден преди началото на лятната правосъдна почивка, твърди БНР.

Както към този момент е известно поради различията по конвенцията, в това число и в ръководещата коалиция, от ГЕРБ взеха решение да я внесат в Конституционния съд и той да даде експертиза дали опонира с главния закон на България.

Към настояването депутатите са приложили и преписката за ратификацията в Народното събрание и осем отчета, написани през последните четири години, с разбор и оценка на опциите за използването на конвенцията в българското право.

Междувременно обаче Министерският съвет изтегли плана за ратификацията на Истанбулската спогодба, с цел да даде път на умерено публично разискване.

Юристи считат, че въпреки ратификацията да е краткотрайно отсрочена, подписът на България под конвенцията остава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР