Конспиративни теории в социалните мрежи - тревожна тенденция, която стана

...
Конспиративни теории в социалните мрежи - тревожна тенденция, която стана
Коментари Харесай

Социална пандемия от конспирации във Франция, която се готви за президентски избори

Конспиративни теории в обществените мрежи - тревожна наклонност, която стана присъща за целия свят. Особено тревожна обаче е тя по време на наближаващи избори. Примерът от Франция, която към този момент се готви за президентските избори следващата година.

Предупреждения за " революция " и настъпление от ислямисти и " орди от предградията ". Заплаха за появяването на територии, където законите на републиката не важат. Две писма с сходно наличие се появиха през април и май във френския седмичник " Valeurs actuelles ", в превод " Съвременни полезности ".

Посланията бяха подписани от някогашни и сегашни френски военни. Но създателят им остана неизвестен. Също като публичното неодобрение на " жълтите жилетки " от интервала преди Ковид. И като многочислените тайни теории за разпад и размиване на републиканските полезности във Франция, споделяни по време на рестриктивните мерки, в които превес имаше общуването в обществените мрежи. Докато страната се бореше с ковид, обществото стартира да страда от тайна пандемия.

" Речта, която е присъща за всички съзаклятнически придвижвания, основава чувство за жертва. Впечатлението е, че споделящият е отблъснат от огромните медии и е цензуриран в обществените платформи. И тази тирада от името на жертвата намира отклик и притегля внимание ", сподели професорът в Парижкия университет Тристан Мендес.

Тези процеси не признават граници, наблюдават се мъчно и се изплъзват от рестриктивните мерки.

" Имаме разнообразни участници, които се изявяват в разнообразни платформи. Фактът, че съгласно някои хора те са били цензурирани в огромните платформи като Туитър, Facebook или Ютюб, ги насочва към други, по-трудни за наблюдаване платформи. Проследяването на тези процеси е много комплицирано нещо ", сподели професорът в Парижкия университет Тристан Мендес.

Не единствено Франция страда от тайните теории, в които голям брой анонимни създатели повтарят едни и същи лъжи, с цел да ги трансфорат в истини. Само че Франция е в особена обстановка - страната се отърсва от последната вълна на ковид и се готви за президентски избори.

" Във Франция ясно се вижда по какъв начин някои персони, множеството от крайната десница, се пробват и ще пробват да се възползват от този провокационен език, с цел да усилят електоралния си потенциал. От една страна въпросният език се трансформира в инструмент за крайната десница, само че от друга той дава отговор на към този момент съществуващите антисемитски, антидържавни и популистки настроения ", сподели професорът в Парижкия университет Тристан Мендес.

Подобни настроения елементарно тласват хората без ясна политическа принадлежност към крайнодесните хрумвания. Също като мъжа с дългата коса и зелената фланелка, който призна пред съда, че не е възнамерявал да удари пестник на президента Макрон, а е работил инстинктивно и без да мисли - само с цел да даде воля на недоволството си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР