Консорциумът между китайската компания Хайнан“ и Пловдив Еърпорт Инвест“ е

...
Консорциумът между китайската компания Хайнан“ и Пловдив Еърпорт Инвест“ е
Коментари Харесай

Китайско-български консорциум взима летище "Пловдив" за 35 години

Консорциумът сред китайската компания „ Хайнан “ и „ Пловдив Еърпорт Инвест “ е избран за концесионер на летище „ Пловдив “ след извършена процедура. С решението си държавното управление упълномощава министъра на превоза, осведомителните технологии и известията да подписа концесионния контракт в двумесечен период от влизането в действие на Решението. Концесията е за 35 години, като за този период концесионерът се задължава да осъществя вложения в обекта в размер на 79 083 000 евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и създаване на нови уреди.

След приключването на гратисния интервал от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще прави заплащане, което се състои от закрепена и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лв. без Данък добавена стойност, а променлива част съставлява 6% от общия размер на чистите доходи от всички действия за съответната година, свързани с използването на обекта на концесията.

Процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив е открита на 16 януари 2017 година На 18 май 2017 година са отворени получените предложения от трима участници: ДЗЗД „ Силк роуд Пловдив Еърпорт “; „ Консорциум Летище Пловдив “; Обединение (Консорциум) сред „ Хайнан “ и „ Пловдив Еърпорт Инвест “. След разглеждане на документите е открито, че ДЗЗД „ Силк Роуд Пловдив Еърпорт “ не дава отговор на критериите за асортимент и сдружението е отстранено от процедурата. На 27 юли 2017 година са отворени обществено предложенията и обвързващите оферти на „ Консорциум Летище Пловдив “ и на Обединение (Консорциум) сред Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест. Отстраненият участник ДЗЗД „ Силк Роуд Пловдив Еърпорт “ апелира решението и процедурата е краткотрайно спряна до 1 март 2018 година, когато Върховният административен съд отхвърля жалбата като неоснователна, след което процедурата още веднъж е стартирана. Комисията пристъпва към оценяване на участниците и класира преди всичко Обединение (Консорциум) сред „ Хайнан “ и „ Пловдив Еърпорт Инвест “.

Единият от участниците в Обединението, несъмнено за концесионер, HNA Group (Хайнан Груп) все още разполага с почти $145 милиарда активи, над $90 милиарда доходи годишно и с над 410 000 чиновници по целия свят. Дейностите на компанията са в разнообразни сфери, като главно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, нововъведенията и логистиката. „ Хайнан Груп “ ръководи 14 самолетни компании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и интернационалните линии. Годишно компанията транспортира над 100 милиона пасажера до над 260 града.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР