Консервация, реставрация и преустройство на хотел Странноприемницата“ в Етъра обяви

...
Консервация, реставрация и преустройство на хотел Странноприемницата“ в Етъра обяви
Коментари Харесай

Готвят хотел „Странноприемницата“ в Етъра за реставрация и преустройство

Консервация, реституция и преустрояване на хотел „ Странноприемницата “ в Етъра разгласи община Габрово. Прогнозната стойност на поръчката е 2 739 455 лева без Данък добавена стойност.  
Пететажната постройка е на север от Регионалния етнографски музей навън. Тя ще се преустрои в база за настаняване с конферентен център и за музейна администрация с фондохранилища. Тя е с разгъната застроена повърхност 3597 кв. метра (с новия асансьор ще стане 3615 кв. м).
С архитектурното решение размерът на постройката, фасадите и покривът ще се запазят в истинския си тип, без да се нарушава достоверния й образ.
След преустройството на хотел „ Странноприемница “ ще бъдат обособени три съществени независими зони – 2-звезден хотел, администрация и кръчма - ресторант с национална кухня, категория 2 звезди.
Регионалният етнографски музей навън „ Етъра “ съществува от септември 1964 година, като строителството на обособени здания продължава до 1978 година В музейния комплекс има разнообразни уреди, задвижвани от силата на водата, и занаятчийски работилници. Те показват архитектурата, бита и стопанското минало на популацията от региона на  Стара планина въз основа на артефакти от Габрово и Габровския край през интервала на Възраждането - втората половина на 18-ти и началото на 19-ти век.
Комплексът е развъртян от двете страни на реката с три премоствания. Двете съществени улици и площадни пространства са завършени с обичайна калдъръмена настилка, плочници, обрамчени с каменни дувари и типично за локалните дворове озеленяване. 
Етъра е включен в листата на единични монументи на изобразителното изкуство и архитектурно-етнографски монументи на културата. Обявен е за монумент на културата, ведно с всичките си работилници и уреди, с категория „ национално значение “.
Той е първият и уникален музей навън в България. Идеята за основаването му принадлежи на Лазар Донков – самообразован художник и етнограф.  
Вложението в хотел „ Странноприемницата “ е обезпечено посредством Оперативна стратегия „ Околна среда “.
Обектът е затворен от 6-ти април предходната година поради ковид и от този момент не е отварян.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР