Консерватори от партията на германския канцлер Ангела Меркел призоваха за

...
Консерватори от партията на германския канцлер Ангела Меркел призоваха за
Коментари Харесай

Скандал се разрази около ХДС заради крайнодесните

Консерватори от партията на немския канцлер Ангела Меркел приканиха за договаряния с крайнодясната " Алтернатива за Германия " (АзГ) след локалните избори в провинция Тюрингия, което провокира остра рецензия от страна на медиите и редица публични организации. Поне 17 висши представители на ХДС в Тюрингия приканиха непряко за диалози с АзГ за образуване на ново съдружно държавно управление в региона и провокираха скандал със съпартийци. Християндемократите не се показаха добре на извършените през предишния месец избори в провинцията, като се сринаха до трета позиция зад популистите. Лявата партия получи най-вече гласове на изборите на 27 октомври, само че ХДС отхвърля да води договаряния както с тях, по този начин и с крайнодесните, които са бойкотирани от всички политически партии в Германия.

Десетки консерватори от Тюрингия обаче изпратиха взаимно писмо до структурите на ХДС, в което приканват партията да може да стартира диалози с " всички демократично определени партии в Народното събрание на Тюрингия ". В него написа, че коалиция с двете партии ( " Алтернатива за Германия " и левицата) по принцип е невъзможна, само че се загатва, че би трябвало да се разрешат договаряния с всички политически обединения за образуване на устойчиво държавно управление в Тюрингия. От централата на ХДС оповестиха, че още предишния декември е било взето решение да се отхвърлят съдружни или други сходни форми на съдействие с Лявата партия и " Алтернатива за Германия ", което е наложително за всички. От районната конструкция на консерваторите в Тюрингия обявиха, че ще търсят " центристки съюз " със социалдемократите, Зелените и либералите. Но сходен съюз ще докара до държавно управление на малцинството. В същото време водачът на АзГ в провинцията Бьорн Хьоке предложи на ХДС и либералите поддръжка за сходно държавно управление.

Предложението за договаряния с АзГ бе остро разкритикувано от Централния съвет на евреите в Германия. Крайнодясната партия непрекъснато е упреквана в антисемитизъм поради крайни изявления на нейни водачи и представители. Според съвета локалните политици от Християндемократическия съюз в Тюрингия работят безконтролно.

930812 ПРИЗНАНИЕ

Канцлерката Ангела Меркел съобщи в изявление за сп. " Шпигел " във връзка 30 години от рухването на Берлинската стена, че е позволила редица политически неточности и дефицити в разговора сред Източна и Западна Германия. " Знам, че за източногерманците от несъмнено потомство животът стана свободен с мирната гражданска война, само че не за всички по-лесен. Знам също, че с изключение на сполучливите райони има и такива, в които селата се изпразват, тъй като децата и внуците са напуснали ", добави тя. Попитана по какъв начин се чувства от това, че доста източногерманци са разочаровани от нея и заради това избрали да поддържат " Алтернатива за Германия ", Меркел отговори: " Не. Виждам моята задача да работя за всички хора в Германия. Ние живеем свободно, хората могат да приказват и да гласоподават, както решат ". Попитана какво би станало с нея, в случай че тези дни Германска демократична република празнуваше 70-годишнината си, тя отговори: " В Германска демократична република дамите се пенсионираха на 60 години, тъй че преди пет години щях да си взема паспорта и да пътувам до Америка ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР