Консервативното правителство на Гърция оцеля в петък, както се очакваше,

...
Консервативното правителство на Гърция оцеля в петък, както се очакваше,
Коментари Харесай

Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие

Консервативното държавно управление на Гърция оцеля в петък, както се очакваше, след избор на съмнение, препоръчан от лявата съпротива заради скандал с подслушване, ориентиран към политици, армейски висши чиновници и публицисти, предава Ройтерс.

Скандалът избухна през месец август предходната година, когато стана ясно, че тайните служби в Гърция са подслушвали телефона на водача на опозиционната Социалистическа партия ПАСОК Никос Андрулакис и на водещ журналист и абсурдът се развихри до невиждани размери, а шефът на разунаването и началникът на кабинета на гръцкия министър председател подадоха оставки, припомня Ройтерс.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис тогава съобщи, че не е знаел, че телефонът на Андрулакис е бил подслушван през 2021 година, пробвайки се да се дистанцира от разрастващия се политически скандал.

Премиерът се извини на Андрулакис, като сподели, че не е знаел за подслушването от страна на разследващите служби и че не би го одобрил.

В тирада към нацията Мицотакис тогава съобщи: " Това, което се случи, може да е било законно, само че е неточност. Не знаех и явно в никакъв случай не бих го позволил. "

Говорейки през днешния ден в Народното събрание преди вота на съмнение, Кириакос Мицотакис повтори думите си, че подслушването на Никос Андрулакис, водач на социалистическата партия ПАСОК, е " политически недопустимо ". Той добави, че всеки " тъмен случай ще бъде разследван от правосъдните органи ", добавяйки, че неговото държавно управление е подхванало стъпки за реформиране на гръцките служби за сигурност.

Мицотакис сложи под подозрение събитията, при които опозиционният водач е получил информация за подслушването от шефа на държавната работа за отбрана на персоналните данни и се опита да върне обвиняванията в корупция назад към Ципрас, в това число като загатна спорните връзки на неговата партия с предприемача Христос Калогрицас.

Лидерът на Нова народна власт също упрекна СИРИЗА, че " покачва децибелите " на политическата борба, за да прикрие лошото наследство на ръководството си и неналичието на прагматични политически оферти преди изборите по-късно през 2023 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР