Консенсус – думата, която Десислава Атанасова от ГЕРБ превърна в

...
Консенсус – думата, която Десислава Атанасова от ГЕРБ превърна в
Коментари Харесай

Те го направиха! ГЕРБ и “Продължаваме промяната” на масата на разговори в парламента, основна тема – бюджетът

Консенсус – думата, която Десислава Атанасова от ГЕРБ трансформира в главно обръщение при срещата си с “Продължаваме смяната ” в Народното събрание. Представители на победителката в последните избори и втората по доверие партия сътвориха политически казус в историята на връзката между тях като взеха решение да проведат диалог, в който да се опитат да намерят допирни точки на политиките и управническите си стратегии. Въпреки досегашното напрежение в говоренето сред ГЕРБ и Политическа партия, през днешния ден двете обединения демонстрираха изцяло друго лице.

“Трябва да търсим оптимално необятен консенсус, посредством който България да се възвръща от рецесиите. Искаме срещата да е показ пред обществото, че можем да приказваме без заклинания, а градивно и съответно. По някои от тематиките, които сте извели като цели, Народното събрание към този момент е вземал решения ”, каза  Атанасова при започване на срещата.

“Ние дойдохме тук, продължавайки нашите обещания за един положителен разговор. Обещанията преди изборите би трябвало да ги изпълняваме и след изборите. Ние оставаме на позиция градивна съпротива. Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ, само че това, че сме тук демонстрира, че сме подготвени да подкрепим същинските решения ”, отговори пък съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

Отсяване на противоречивото от безспорното

Основната тематика на диалог сред двете партии остана финансовата политика и бюджета на страната. ГЕРБ признават, че има единодушие по част от предложенията на “Продължаваме смяната ”, само че разликите са забележими. Политическа партия сподели презентация, в която изясни елементи към финансовата си политика за идната година и изрази очакване, че 2023-а година България ще доближи Брутният вътрешен продукт от 180 милиарда, въз основата, на който да се градии концепцията по какъв начин да харчи страната.. ГЕРБ обаче не са съгласни.

“Прогнозата за Брутният вътрешен продукт, която вършиме се разминава с финансовото министерство и Българска народна банка. Ако вашата прогноза за 180 милиарда за Брутният вътрешен продукт не се сбъдне ние ще похарчим 5 милиарда повече и в случай че бюджетът и стопанската система не може да ги генерира, това значи, че дългът ще нарастне до 20 милиарда. И то идната година. Не бива да си играем с огъня във връзка с бюджета. Неслучайно бюджет се внася само от финансовото министерство.  “, отвърна Делян Добрев от ГЕРБ.

“180 милиарда не са измислени. Самият длъжностен кабинет твърди, че нарастването на Брутният вътрешен продукт ще бъде 23 милиарда за 2022-а. От 139 – 162 милиарда. При по-висока база и трендове, които са устойчиви не виждаме причина Брутният вътрешен продукт да не доближи равнище от 180 милиарда ”, отговори Асен Василев.

Кирил Петков изрази виждане, че икономическите индикатори идната година сигурно ще бъдат разнообразни и че партиите не би трябвало да се опасяват да изискат нов бюджет, който да бъде придвижен от всички след деликатни диалози и изчистване на разликите.

Презентацията ми е по-добра от презентацията ти

След като “Продължаваме смяната ” демонстрираха презентацията си в раздел “Бюджет и финанси ” ГЕРБ показаха виждане, че разполагат с по-детайлна и цялостна презентация, която дава по-прецизни отговори за финансовото бъдеще на страната.

“Разликата сред вас и нас е, че политиките ни са с друг обсег. Моето предложение е да се съберем в експертен вид да седнем и да дебатираме всички тези проблеми, а задачата е да излезем с общо решение. Да се обединим върху рационалното – нито мощно консервативното, нито популисткото, с цел да можем да приемем един реален бюджет, който да е в помощ на хората ”, уточни Кирил Ананиев.

Двете обединения се договориха това да се случи и финансистите им да търсят допирни точки във формат експертни срещи, в които не е изключено да участват и други партии. На тези срещи ще бъдат поканени представители и от финансовото министерство.

“Оценката от днешните диалози да я дадат българските жители, които следиха какво си казахме ”, приключи Асен Василев, откакто публицисти желаеха от ГЕРБ и Политическа партия да оценят по какъв начин е минала първата фаза от връзката посред им.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР