Конкурсът за Венецианското архитектурно биенале приключи, но споровете около организацията

...
Конкурсът за Венецианското архитектурно биенале приключи, но споровете около организацията
Коментари Харесай

Арх. Обрешков: Похвално българско участие за Венецианското архитектурно биенале

Конкурсът за Венецианското архитектурно биенале завърши, само че разногласията към организацията му и избора на победител не престават. 
Участието ни в това Биенале е огромен триумф , изрече мнение пред БНР арх. Тодор Обрешков от журито, който е член на Камарата на архитектите в България и на Съюза на българските архитекти.
Конкурсът беше разгласен на 20 декември и завърши на 16 януари. Според доста от хората това време е доста малко за подготовка на плановете.  " Няма причини за това, че беше толкоз къс срокът. Той фактически е доста къс и това не е добре за общото показване, само че въпреки това алтернативата беше да няма българско присъединяване тази година . А тези периоди са толкоз къси, просто тъй като наемането на пространството се извърши в средата на първата половина на декември. Оставаше или да не се прави българско присъединяване в Биеналето или да имаме присъединяване въпреки всичко ", изясни арх. Обрешков в изявление за предаването " Хоризонт до обед ".  След толкоз доста подадени планове - 34, значи, че хората са намерили сили и ентусиазъм да се включат , сподели той. По думите му пространството е наето за 3 години напред, което до момента не се е случвало. 
Според него 34-те плана, които са взели участие в състезанието, са били показани доста добре. Те се разграничават по план, а някои от концепциите може да се открият в доста от показаните планове, уточни арх. Обрешков. По думите му равнището на показване е похвално и учудващо високо
" Когато ти слагат доста къс период, в който да покажеш някаква концепция, тогава се мобилизираш и мобилизираш хората към себе си, с цел да се получи прекрасен резултат ". 
Той беше безапелационен, че организацията е била съвършена, а българското присъединяване - похвално .
Арх. Ина Вълканова , която е участник в състезанието, също показа мнението, че к раткият период има положителни страни :
" Това малко време ни оказа помощ да уточняваме концепциите . Като погледнем Биеналето, доста постоянно плановете не са създадени особено за Биеналето, те стъпват на дългогодишни проучвания и доста сериозен опит по поставената тематика и ние подходихме по същия метод ". 
Инсталацията е нова, сподели арх. Вълканова, само че добави:
" Ние в " Градоскоп " работим по доста тематики, които считаме за значими. Имахме сериозна база, на която да стъпим и по тази причина ни беше по-лесно да се оправим с късите периоди ". 
С плана " От нищо нещо " искахме да сложим фокус на едно качество на българите - умеенето ни да живеем с лимитирани запаси , описа участничката в състезанието и добави: 
" Тази креативност в потреблението на предмети е голямо познание, което ние имаме на този стадий и това е познание, което се търси и възпитава сега в целия свят, само че най-много в Западна Европа. Искахме да сложим тази тематика - България е доста конкурентоспособна, а ние даже може би не го осъзнаваме ". 
Според нея позитивът на Биеналето е активизирането на гилдията и мисленето по разнообразни хрумвания:  
" На нас ни се желае по някакъв метод да материализираме този труд. Все още мислим какъв би бил най-адекватният формат, по който да го създадем, и най към този момент да сложим тази полемика в България по отношение на - при потреблението на здания и терени и този метод на мислене, който досега не е толкоз скъп, само че се надяваме това да се промени. Говорим с институции - може би да създадем галерия в България. Друго би било интервенция в градската среда, защото имаме концепция за апаратура с индустриални боклуци, която за първи път се случва по този метод, и считаме, че би било доста забавно да се види и да се нарежда по този метод ".
Арх. Обрешков оцени високо плана " От нищо нещо ". Той го е слагал на второ място. Негов любимец е планът " Разклон ", който е подложен на второ място.
Проектът " Образованието е напредването от мрачевина към светлина ", който завоюва, също е доста логичен: " Той има заплаха да провокира хората да четат доста, а това не е най-атрактивното занятие и нещото, което притегля доста хора в едно изложбено пространство. За страдание, хората не обичат да четат толкоз доста и да се срещат в такава дълбочина с някоя тематика, а Венеция е място, където има доста прояви - има какво да се види за малко време, хората биха били пренатоварени с усещания ".
Според него всички планове от 1 до 5 място са доста смислени като наличие и хрумвания . Той обаче акцентира, че не е видял някаква идея, която да обърне изключително внимание на информационната тактика на българското проявяване на това Биенале. Арх. Обрешков предложи за последващи сходни състезания да има включено в представянето на плановете и директно чуване на участниците
Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
По обявата работи: Анастасия Крушева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР