Конкурс за Майсторско мезе“ за трета година ще изпробва апетита

...
Конкурс за Майсторско мезе“ за трета година ще изпробва апетита
Коментари Харесай

В Широка лъка гласуват за мезета

Конкурс за „ Майсторско мезе “ за трета година ще тества апетита на туристите в смолянското село Широка лъка. На маси на площада на 9 февруари локални майстори ще изложат луканки, кървавици, саздърми, кайзери и всевъзможни други засукани мезета от същински мръвки. И като на Мръвков ден туристите ще пробват от всички вкусотии и ще дават своята оценка в урна, с цел да се излъчи баш майсторът. Оригиналният конкурс е проведен от кметството и читалище “Екзарх Стефан - 1872 " и се организира за трета поредна година.
В състезанието вземат участие майстори на млечни артикули - сирена, кашкавали, брънза, овче мляко, както и майстори на домашни колбаси с праз, овкусена сланина, пастърма, бахур и суджук, саздърма и кълцаница. Дегустацията е безвъзмездна, а към нея се прибавя и по чаша алено вино. В състезанието вземат участие табиетлии на мезетата както от Широка лъка, по този начин и от прилежащите села - Гела, Стойките, Стикъл, Солища, Върбово, Кукувица.
Избраният от публиката занаятчия ще получи парична премия и грамота, а всички участници ще получат утешителни награди от фонда на състезанието.
„ Широка лъка се слави като място с отлични майстори на тънките мезета за ракия и вино. Борбата е доста оспорвана “, сподели кметът на селото Васил Седянков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР