Конкурс за концепция за нов градски център обяви ръководството на

...
Конкурс за концепция за нов градски център обяви ръководството на
Коментари Харесай

С конкурс решават концепцията на нов градски център в Доспат, 25 000 лв. е наградният фонд

Конкурс за идея за нов градски център разгласи управлението на община Доспат. За класирания преди всичко план премията е 8000 лв., 5 хиляди лв. е за второ място и 2 хиляди – за трето, съобщи кореспондентът на .
На спечелилия първо място създател ще бъдат доплатени 10 000 лв. за координиране на подробния организационен проект. С него ще се проведат договаряния за разработване на механически и работни планове, за което страните ще подпишат контракт по Закона за публичните поръчки.
Петчленно ще е журито, което ще организира състезанието, като от самото начало ще се преглеждат и правят оценка концепциите, ще ги класират и най-сетне ще отварят имената на претендентите.
Територията на стадиона в Доспат и общински парцели, граничещи с него, съвсем не са използваеми. В момента интензивно се употребява мини спортното игрище. Имотите са запустели и са обрасли с дребна растителност и шубраци. Общата му повърхност е 17 437 кв. метра, се сочи в документите за състезанието.
Необходимо е консолидиране на територията в градската конструкция и превръщането ѝ в нов градски център - катализатор за развиването на града и общината.
Кандидатите би трябвало да предложат метаморфоза на транспортните ѝ връзки с градската територия. Трябва да плануват увеличение на броя и габаритите на входно-изходните улици и пешеходни алеи, както и обезопасяването на участниците в придвижването, без да се натоварва транспортно-комуникационната система в останалата част на града. Трябва да предложат сред 50 и 80 места за паркиране.
Идеята е територията да се трансформира в сплотяващо звено сред главните прилежащи територии - постройка на община, междинното учебно заведение, паркът, музеят на родопската чешма, спортната зала, парковата зона, както и зона за всеобщи мероприятия.
Не е желателно потреблението на необикновени за локалните географски и социално-икономически условия форми, размери и други образни детайли и функционалности. Обликът и атмосферата на новия градски център би трябвало да въодушевява жителите и гостите на града, както и да подкрепя развиването му в региона на туризма, са част от условията.
С концептуалното решение следва да се реалокира съществуващото мини футболно игрище в избрания от общината парцел.
Транзитно придвижване през територията (пътя Батак - Доспат) би трябвало да бъде по този начин проведено, че да не се попречва действието на територията като градски център.
С концепцията се чакат оферти за позиционирането на разнообразни транспортни обекти, като стоянка за таксита, паркинг за колела и други, с които ще се усъвършенства настоящата организация на придвижване и ще се насърчи опазването на околната среда.
Не се планува застрояване на здания от какъвто и да е темперамент като се изключи сцена, паркинг, монументални и декоративни уреди - чешма, монументи, мостове, пейки, шадравани, фонтани.
Наличните дървета би трябвало да се запазят в положително положение, а в случай че това е невероятно, проектантът би трябвало да даде концепция за безконфликтното им пренасяне в близки зелени площи.

Накратко, чакат се оферти за напълно ново площадно пространство, за събиране на огромен брой хора при осъществяване на събития, с решение за подходи, за пешеходна алея - ларго, преминаваща през цялата територия, с връзки с близките зелени и жилищни пространства.
Общата стойност на средствата за възлагане на публичната поръчка, която ще се организира посредством договаряне без авансово съобщение след това, няма да надвишава 120 000 лв. без Данък добавена стойност.
Възложителят е дефинира оптималната стойност на всички действия по създаване на новия градски център в размер на 4 000 000 лева с Данък добавена стойност. Тази сума включва всички разноски за състезанието, проектантски възнаграждения, разноски за строителен контрол, авторски права, административни и други такси за координиране и утвърждение на планове, строителство и въвеждане на обектите в употреба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР