Конкретните разговори между правителството и двете американски централи от комплекса

...
Конкретните разговори между правителството и двете американски централи от комплекса
Коментари Харесай

Американските тецове искат по-високи компенсации

Конкретните диалози сред държавното управление и двете американски централи от комплекса "Марица Изток " за преустановяване на дълготрайните им контракти могат да стартират до няколко месеца. В изявление за предаването "Преди всички " изпълнителният шеф на "Ей И Ес (AES) България " Иван Цанков сподели, че компанията му е съгласна с препоръчаната от държавното управление методология, само че има разминаване за сумите, които би трябвало да бъдат изплатени като отплата за предварителното повреждане на договорите.

"По отношение на методиката за пресмятане на компенсацията, нямаме основни разминаване с държавното управление. Имаме мнения по всички елементи, които съпътстват изчисленията ", уточни господин Цанков и добави, че са предложили скица, по която биха били обезпечени ползите на заинтригуваните страни:

"Предложихме решение, което ще обезпечи електричеството в България за интервал най-малко за идващите 10 години и на огромна част от работните места в мините. Всички тези ползи на разнообразни групи от обществото ще бъдат обезпечени посредством предлагането, което върнахме назад към държавното управление ".

"Най-важното е това, че предложенията и всички диалози, които чакаме да се водят и отсега нататък, би трябвало да бъдат фокусирани върху удължение работата и употребата на нашия Топлоелектрическа централа в полза на всички български консуматори, на вложителите, на българската страна - решение, което в последна сметка било признато от Европейска комисия, както е било в Полша ", безапелационен е Иван Цанков и добави:

"Ако се стигне до задоволително решение в диалозите за двете страни и настоящият контракт бъде преустановен против заплащането на отплата на вложителя, това значи, че договорът ще бъде преустановен по взаимно единодушие сред страните и съществуващите параметри и отговорности в него ще бъдат невалидни след неговото преустановяване. Това е радикално друго от неустойките по съществуващия контракт. Разговори за отплата, само че не отплата по настоящия контракт, а отплата според механизма на Европейска комисия за невъзстановяеми разноски. Ако тази отплата е обективна и устройва и двете страни, въз основата на нея преустановяване на съществуващия търговски контракт с всичките му клаузи ".

Банките-кредитори са информиране за процеса, сподели Цанков и добави, че чака в идващите няколко месеца да стартират същинските диалози. По думите му каквото и решение да се откри, то би трябвало да бъде утвърдено от Европейска комисия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР