Конкорд е англо-френски свръхзвуков пътнически самолет, един от двата (заедно

...
Конкорд е англо-френски свръхзвуков пътнически самолет, един от двата (заедно
Коментари Харесай

Конкорд извършва последния си пътнически полет

Конкорд е англо-френски свръхзвуков пътнически аероплан, един от двата (заедно с „ ТУ-144 “) вида свръхзвукови самолети, правили пътнически полети.
Постиганата скорост е малко повече от 2 маха. Трансатлантическият полет е продължавал към 3 часа и половина.
Излита за пръв път на 2 март 1969 година Използван е от самолетните компании British Airways и Air France от 21 януари 1976 до 24 октомври 2003 година Всяка от фирмите е имала по 7 самолета. За 27 години с постоянни и чартърни полети са превозени повече от 3 милиона пасажери, общо самолетите са пролетели 243 845 часа. Последният („ сетен “) полет е на 26 ноември 2003 година
Най-забележителното прекарване с „ Конкорд “ е било, че той „ изпреварвал залеза “. По време на полети рано вечерта от Париж или Лондон до Съединени американски щати самолетът е изхвърчал по мрачно и е настигал слънцето – от кабината се е виждало по какъв начин слънцето изгрява от запад.
По време на полет фюзелажът на „ Конкорд “ се удължава с към 300 mm поради нагряването на корпуса.
Полети
Първият полет на самолета е през 1969 година Той е най-сигурният пътнически аероплан до единствената му злополука през 2000 година, в случай че се прави оценка броят на починали пасажери по отношение на изминатото разстояние.
Катастрофа
При полет 4590 на Air France от летище „ Шарл де Гол “ в Париж до летище „ Джон Ф. Кенеди “ в Ню Йорк на 25 юли 2000 година 16:40 ч. лявото крило на самолета се възпламенява при политане и той катастрофира. Всички пасажери и екипажът умират, както и 4 души на земята. Причината е, че на пистата е имало железно парче, отчупило се от DC-10 броени минути преди полета на Конкорд. При излитането си самолетът пука гума на това парче при висока скорост, от което се пробива един от резервоарите на лявото крило, получава се теч на гориво. Самолетът губи двата си леви мотора, без които не може да се издигне. Въпреки че съумява да излети, той се възпламенява и пада.
Прекратяване
На 10 април 2003 година British Airways и Air France по едно и също време афишират, че ще прекратят полетите на Конкорд по-късно през годината. Те показват нерентабилността на „ Конкорд “ заради по-ниския брой пасажери след злополуката от 2000 година, намаляването на пасажерите след офанзивите на Световния търговски център в Ню Йорк през 2001 година, както и нарасналите разноски за гориво и поддръжка.
Възобновяване на полетите
В продължение на 12 години се счита, че Конкорд в никакъв случай няма да полети още веднъж. Група специалисти обаче са уверени, че самолетът може да възобнови полетите си до 2020 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР