Конгресмен от Калифорния внесе (отново) законопроект за адаптиране на четиридневната

...
Конгресмен от Калифорния внесе (отново) законопроект за адаптиране на четиридневната
Коментари Харесай

Ще приемат ли САЩ 4-дневната работна седмица

Конгресмен от Калифорния внесе (отново) законопроект за адаптиране на четиридневната работна седмица като нов държавен стандарт, с цел да се балансира равновесието сред щастието и здравето на служащите с облагите на компанията. Марк Такано споделя пред CNBC, че има вяра, че този ход ще „ усили щастието на цялото човечество “, като понижи броя на работните часове в седмицата, улесни достъпа до възнаграждение за ексклузивен труд и подсигурява, че заплатите ще останат същите.

„ Работниците в цялата страна групово премислят отношението си към труда – и нашите закони би трябвало да последват образеца им “, споделя той в изказване от пресслужбата си. „ Имаме пред себе си опцията да създадем здрави, рационални промени в работните стандарти, които наследихме от друга ера. Законът за 32 часа работна седмица би подобрил качеството на живот на служащите, като разреши да живеем, да играем и изобщо да се любуваме на живота по-пълноценно отвън работата. “

Законопроектът публично ще понижи общоприетата работна седмица от 40 на 32 часа, като за всички часове спомагателна работа над тази цифра ще се получава отплата за ексклузивен труд от най-малко един и половина пъти естествената почасова ставка. Той е обстоен, като подсигурява, че фирмите няма да одобряват понижената работна седмица, само че да се опитат да компенсират в други области – като понижаване на заплащането или увеличение на часовете работа през останалите четири дни. И въпреки всичко оставя някои въпроси за това по какъв начин служащите на почасова ставка ще бъдат предпазени.

Този ход идва след няколко нови проучвания, които демонстрират, че четиридневните работни седмици нормално се избират както от чиновници, по този начин и от работодатели. Неотдавнашно тест в Обединеното кралство, който включи 61 компании и продължи 6 месеца, докара до удължение на теста от 56 компании след позитивни резултати, а 18 одобряват смяната за непрекъснато. Това е в допълнение подкрепено от различен тест в Исландия, който има сходен триумф.

Но макар тези безапелационни резултати към момента не са настъпили обилни промени от политическа страна. Повечето компании, изложени на новия съкратен график, оповестяват за позитивен опит, само че да накараш мнозина изначално да пробват е предизвикването, пред което сега са изправени мозъчните тръстове и бранителите на четиридневната седмица. Този законопроект може да бъде първата стъпка към смяната.

„ За доста служащи е в действителност мъчно да балансират спомагателните часове, с цел да печелят повече приходи, с повече време да се съсредоточат върху себе си, фамилиите си и други занимания. Въпреки това, макар че изследванията демонстрират, че продължителното работно време вреди на здравето и продуктивността, поемането на надзор върху салдото сред професионалния и персоналния живот постоянно е привилегия, предоставена единствено на служащи с по-високи приходи “, споделя Хайди Шиерхолц, президент на Института за икономическа политика, в изказване.

„ Този законопроект ще помогне за отбраната на служащите от нездравословните резултати на несъразмерната работа, като признае нуждата от предефиниране на стандартите към работната седмица. Намаляването на общоприетото количество работа на американците е от основно значение за постигането на по-здравословно и по-справедливо общество.

 Construction Workers

Както разбрахме към този момент, това не е първият досег нито на света, нито на Съединени американски щати с 4-дневната работна седмица. Ето още няколко образеца.

През 2008 година всички държавни чиновници от администрацията на щата Юта стартират да работят по 10 часа от понеделник до четвъртък. Със затварянето на щатските държавни служби в петък, щатът се чака да спести от оперативни разноски като електричество, топлота и бензин за служебните транспортни средства. Юта обаче приключва тази процедура през 2011 година, като законодателният орган на щата анулира ветото на губернатора Гари Хърбърт върху законодателството за петдневна работна седмица. Много локални управляващи имат различни графици от доста години.

Microsoft Япония организира пробна четиридневна работна седмица през лятото на 2019 година, като дава на служащите заплатен отпуск в петък. В същото време компанията понижава и продължителността на множеството срещи от 1 час на половин час и лимитира наличието до най-много петима чиновници. По време на изпитването компанията регистрира 23% понижение на разноските за електрическа енергия. Количеството продажби за всеки чиновник пък се усилва с 40% по отношение на същия интервал миналата година.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР