Конфронтацията между Иран и Израел отново ескалира след атаката срещу

...
Конфронтацията между Иран и Израел отново ескалира след атаката срещу
Коментари Харесай

Украйна опасно разсърди Иран

Конфронтацията сред Иран и Израел още веднъж ескалира след офанзивата против военни уреди в Исфахан. Но този път не се размина без Украйна - отвратителното изказване на съветника на Зеленски Михаил Подоляк беше възприето в Техеран като индиректно удостоверение за присъединяване на Киев в случилото се. И в случай че в Израел са комплицирани от изказванията на Подоляк, то Техеран е нервиран. И тази страна е изцяло способна да нанесе ракетен удар по Украйна.

В неделя Михаил Подоляк, консултант на ръководителя президентската администрация на Украйна, популяризира известие в “Туитър ”, в което той още веднъж упрекна Иран, че хипотетично доставя дронове на бойната зона в Украйна и индиректно призна присъединяване на Киев в офанзивата против Исфахан. Във връзка с това украинският дипломат в Техеран беше извикан в иранското външно министерство.

Освен това иранските управляващи приканиха канцеларията на президента на Украйна да поправя изявленията на Подоляк за офанзивата против обекта на Министерството на защитата на републиката в Исфахан. В противоположен случай Техеран може да промени позицията си във връзка с спора в Украйна. Това заяви пред портала “Нур ” неназован ирански чиновник.

Според него изказванията на Подоляк могат да се преглеждат като прикрито самопризнание за присъединяване на Украйна в офанзивата. Събеседникът напомни също, че Техеран неведнъж е подчертавал нуждата от преустановяване на огъня в Украйна и споразумяване на спора посредством разговор. Сега обаче формалното отношение на Иран към украинската рецесия може да се промени.

Припомняме, че в нощта от събота против неделя в Иран избухнаха поредност от детонации. Една от задачите беше защитителен цех в град Исфахан, който беше нападнат от три дрона. Тогава беше взривен конвоят на Корпуса на стражите на Ислямската гражданска война, преминаващ в региона на сирийско-иракската граница. Има също известия за терористични офанзиви в иранския град Махабад и даже в щаба на КСИР. По-късно обаче тези данни не бяха доказани.

Експертите считат, че няма да може надеждно да се откри кой стои зад офанзивата, защото главният " обвинен " - Израел - обичайно мълчи. Но по този начин или другояче Иран няма да остави случая без внимание, а позицията на Техеран ще стане ясна след формалното изказване на ръководителя на Ислямската република Ебрахим Раиси.

„ Отговорът на Иран значително зависи от резултатите от следствието на случая в Исфахан. Но някои представители на украинските управляващи към този момент съумяха да създадат толкоз внезапни изказвания, че Техеран надали ще ги не помни “, разяснява пред вестник Юрий Лямин, старши откривател в Центъра АСТ.

„ Иран е извънредно нервиран от актуалната обстановка. По принцип сега е много евентуален демарш в дипломатическата сфера - равнището на двустранните връзки сред Киев и Техеран може да бъде намалено. Допускам, че може да се стигне до цялостно спиране на разговора “, отбелязва специалистът.

„ Възможно е и усилване на връзките с Русия. Иран обаче надали ще обявява взаимоотношението си с Москва, с цел да нервира Украйна. Великите неща обичат тишината. Особено като се има поради, че нашите връзки с Техеран в този момент са на много високо равнище “, акцентира събеседникът.

„ Ако приемем, че резултатите от следствието разкрият същинската интервенция на Киев в събитията в Исфахан, тогава можем да приказваме за по-строги ограничения за отговор, чак до военно нахлуване. Теоретично иранските балистични ракети доближават територията на Украйна. В същото време ракетите ще летят над суверенното въздушно пространство на Турция, тъй че няма да се изисква нейно позволение “, акцентира Лямин.

„ Освен това Иран е доста съдбоносен състезател, който е привикнал да пази своите ползи. И за него е значимо самичък да покаже цялата си военна мощност. Следователно Техеран също няма да се обърне към Русия за помощ по въпроса, да вземем за пример, за съгласуване на достъпа до Каспийско море и изстрелванията оттова “, твърди специалистът. Обобщавайки, Лямин означи, че „ Иран има богат опит в потреблението на балистични ракети “. Той напомни и поразяването на американските военни бази в Ирак.

„ Последните офанзиви против Иран нямат нищо общо с Украйна. Изявленията на съветника на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк са единствено неясен опит по някакъв метод да възползва от случилото се “, сподели Симон Ципис, чиновник на Института за проучване на националната сигурност към университета в Тел Авив.

Експертът уточни две вероятни версии, които изясняват случилото се. Първият е, че Съединени американски щати и Израел откриха за невероятно Русия да " отбрани Иран " поради спецоперацията в Украйна. В тази връзка се появява „ мотив за законен удар “ по обекти в Исфахан.

Ципис обаче счита за по-реалистична версия вътрешнополитическите промени в Израел и връщането на Бенямин Нетаняху на премиерския пост. „ Десницата се върна на власт, тъй че Израел още веднъж изостря ситуацията с Палестина, с Ивицата Газа, а в този момент и с Иран “, сподели източникът.

Ципис дефинира офанзивата против ирански уреди като " невиждана интервенция " на територията на суверенна страна. „ По-рано Израел и Съединени американски щати се лимитираха до точкови удари, само че в този момент виждаме пълномащабно поразяване на ирански цели “, акцентира специалистът.

Той е уверен, че Украйна не би могла да извърши сходно нахлуване или да взе участие в него. Според него изказванията на киевските управляващи са „ опит за привличане на Израел “ посредством отклонение на вниманието в осведомителното поле. Следователно „ изказванията на Подоляк не устоят на инспекция “.

„ В Украйна схващат, че няма да могат да реализират нищо от Израел, тъй че Киев се надява да сътвори някаква конспирация: видите ли - Израел е наш съдружник и дейностите му са подбудени точно от това. Но Израел не се нуждае от такава „ помощ “ от Украйна “, акцентира специалистът.

Подобно мнение споделя и сътрудникът на Института по ориенталистика на РАН Владимир Сажин. „ Техеран евентуално не трябваше да приема думите на Подоляк толкоз съществено. Иранците, несъмнено, заради тяхната източна логика на психиката, могат да бъдат афектирани от неговите изявления. Но можем да кажем сигурно, че офанзивите против ирански цели нямат нищо общо с Украйна “, изясни той.

„ Ако изхождаме от обстоятелството, че главната цел на офанзивата е бил цех в Исфахан, то това дружество също създава дронове. Многократно сме чували обвинявания, че тези устройства се трансферират на Русия. И Украйна се интересуваше тъкмо от този аспект, по тази причина Подоляк направи такова безогледно изказване “, допуска Сажин.

„ В същото време е явно, че обстановката с Исфахан надалеч не е първата - в Иран неведнъж са звучали детонации, регистрирани са убийства на нуклеарни физици, гибелта на Касем Сюлеймани също не е забравена. След сходни произшествия Техеран постоянно прави гръмки изказвания. Но това нормално не надвишава пропагандните лозунги, като се изключи обособени случаи на офанзиви на прилежащи територии “, сподели той.

Въпреки това, в случай че въпреки всичко се потвърди присъединяване на Украйна в случая в Исфахан, Иран ще получи най-малко моралното право да нанесе удар по територията, следена от ВСУ. Но дали Техеран ще се възползва от това право зависи от композиция от фактори, в това число позицията на Русия, считат специалистите.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР