Конфликтът в Украйна, растящата инфлация и недостигът на работна ръка

...
Конфликтът в Украйна, растящата инфлация и недостигът на работна ръка
Коментари Харесай

Кои са най-поскъпващите хранителни продукти в света?

Конфликтът в Украйна, растящата инфлация и дефицитът на работна ръка покачват цената на олиото и маслото, написа израелският „ The Marker “. Това обаче надалеч не са единствените артикули, които нарастват в международен мащаб. Авторите на публикацията показват кои артикули са най-застрашени от повишение на цените и изясняват аргументите за това.

Маруля

Нека стартираме с марулята: обичаната от доста хора (както и от зайците) скромна маруля влезе в заглавията на вестниците предходната година, откакто ненадейно изчезна от доста вериги за бързо хранене по света.

Лошото време, съчетано с проблеми с доставките по време на пандемията от COVID-19, докара до дефицит и надлежно до внезапно повишаване на цените.

В Австралия да вземем за пример най-евтината маруля айсберг коства 12 австралийски $. Местната компания KFC заяви, че към този момент няма да поставя в сандвичите си с пилешко месо листа от маруля, а примес от маруля и салата от зеле.

Скандалът бе толкоз огромен, че се наложи министър-председателят да се намеси. "Зелето не е салата, това е безумно решение ", сподели той и добави напълно съществено, че сходна рецесия изисква намесата на страната.

Няколко месеца по-късно невиждани наводнения заляха земите в австралийските щати Куинсланд и Нов Южен Уелс, след което цените на доста зеленчуци се повишиха. Те даже преди бедствието бяха скъпи заради дефицит на работна ръка и високи цени на горивата.

В Съединени американски щати цените на марулите също се покачват от десетилетие, най-много заради естествени бедствия. Но от 2020 година насам нарастването се форсира. През 2012 година американците са плащали по 1,5 $ за кг маруля, а през 2022 година цената към този момент ще надвишава 3 $. И продължава да се оскъпява.

В началото на епидемията веригата McDonalds отстрани листната маруля от менюто си в Северна Америка. Много други вериги и търговци на дребно към момента не разполагат с тях. Вече е видяна наклонност: клиентите на тези заведения са почнали да купуват по-малко ястия едновременно. За това може да е отговорна инфлацията.

Масло

През последните месеци цените на питателните артикули в Европа се покачиха сензитивно заради спора в Украйна. Но най-тревожно е повишаването на маслото, без което не могат нито сладкарниците, нито производителите на сосове, което е признато в европейската кухня.

Цените на маслото се покачват отдавна, а през юни те счупиха всички върхове - в Европа то се продаваше на междинна цена от 8 евро за кг.

Преди това скокът на цените и увеличението на търсенето бяха предизвикани и от европейските бюрократи: преди към 10 години здравните чиновници обявиха, че маслото не е по-лошо от маргарина, а даже по-добро, и потреблението му се усили. В същото време търсенето се е нараснало съвсем три пъти в Китай, чиито жители са станали фенове на богати на масло сладкиши.

Производството на мляко в Нова Зеландия, която е главният вносител за Азия, понижава, и Китай стартира да купува масло от други страни, в това число от Европа.

Мляко

През 2015 година длъжностните лица на Европейски Съюз взеха решение да отстранен квотите за произвеждане на мляко. Фермерите се втурнаха да го създават и запълниха пазара до степен, в която той се срина, което ги накара да спрат да доят крави и цените още веднъж се повишиха, достигайки своя връх през 2017 година

Пазарът съумя да се стабилизира тъкмо преди появяването на ковид, който докара до затваряне на сладкарници и кафенета, прекъсване на визитите на туристи във фермите и срив на цялата верига на доставки. В резултат на това производството спадна още повече от търсенето - и цените още веднъж се покачиха.

А през 2022 година върхът от 2017 година бе строшен и литър мляко в Европейски Съюз към този момент коства приблизително 7 евро.

Авокадо

Най-големият вносител и консуматор на авокадо в света са Съединените щати. През последните 20 години потреблението се е нараснало четири пъти и продължава да нараства с 6% годишно. В Европа потреблението се е нараснало петкратно за същия интервал. В други елементи на света също се употребява от ден на ден авокадо.

На първо място, доста хора харесват закуската "гуакамоле ". На второ място, въз основа на редица проучвания лекарите тръбят на всички, че авокадото съдържа голям брой витамини, както и антиоксиданти, магнезий, калий, фибри, здравословни мазнини и други

Това е повече от задоволително, с цел да могат хората в Северна Америка да купуват авокадо от супермаркетите, даже без да се преценяват с възходящите цени.

Усетили лесната облага, фермерите по целия свят започнаха да отглеждат това "зелено злато ". Производителите на кафе в Латинска Америка, изтощени от неустойчивостта на своя пазар, се насочиха към развъждането на авокадо, чиито дървета са по-малко взискателни.

Има единствено един проблем: авокадото може да е потребно за човешкия организъм, само че е нездравословно за екологията на планетата. Масовото засаждане на авокадо в Централна Америка е унищожило огромни площи тропически гори, а с това и разнообразието от флора и фауна, присъщи за района.

Тъй като това води до ерозия на почвата и утежнява нейното качество, фермерите все по-често употребяват хербициди и пестициди.

Освен това авокадото гълтам доста повече въглероден диоксид от атмосферата спрямо друга растителност, а в регионите на съсредоточено развъждане в Мексико са следени по-високи температури и по-малко превалявания.

Земеделските стопани тук изразходват повече от 9 милиарда литра подпочвена вода дневно за напояване, което изсушава района.

В резултат на това природозащитниците упорстват за по-малко гуакамоле, само че на вятъра: цената на едро на авокадото се е покачила през 2022 година до съвсем 3500 $ за звук (този път заради понижаване на производството в Мексико и Калифорния), надминавайки предходния връх от 3000 $ за звук, подложен в годината на световната пандемия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР