Конфликтът в Украйна, растящата инфлация и недостигът на работна ръка

...
Конфликтът в Украйна, растящата инфлация и недостигът на работна ръка
Коментари Харесай

Кои са най-поскъпващите хранителни продукти в света

Конфликтът в Украйна, растящата инфлация и дефицитът на работна ръка покачват цената на олиото и маслото, написа израелският „ The Marker “. Това обаче надалеч не са единствените артикули, които нарастват в международен мащаб. Авторите на публикацията показват кои артикули са най-застрашени от повишение на цените и изясняват аргументите за това.

Маруля

Нека стартираме с марулята: обичаната от доста хора (както и от зайците) скромна маруля влезе в заглавията на вестниците предходната година, откакто ненадейно изчезна от доста вериги за бързо хранене по света. Лошото време, съчетано с проблеми с доставките по време на пандемията от COVID-19, докара до дефицит и надлежно до внезапно повишаване на цените.
В Австралия да вземем за пример най-евтината маруля айсберг коства 12 австралийски $. Местната компания KFC заяви, че към този момент няма да поставя в сандвичите си с пилешко месо листа от маруля, а примес от маруля и салата от зеле. Скандалът бе толкоз огромен, че се наложи министър-председателят да се намеси. " Зелето не е салата, това е безумно решение ", сподели той и добави напълно съществено, че сходна рецесия изисква намесата на страната.

Няколко месеца по-късно невиждани наводнения заляха земите в австралийските щати Куинсланд и Нов Южен Уелс, след което цените на доста зеленчуци се повишиха. Те даже преди бедствието бяха скъпи заради дефицит на работна ръка и високи цени на горивата.

В Съединени американски щати цените на марулите също се покачват от десетилетие, най-много заради естествени бедствия. Но от 2020 година насам нарастването се форсира. През 2012 година американците са плащали по 1,5 $ за кг маруля, а през 2022 година цената към този момент ще надвишава 3 $. И продължава да се оскъпява. В началото на епидемията веригата McDonalds отстрани листната маруля от менюто си в Северна Америка. Много други вериги и търговци на дребно към момента не разполагат с тях. Вече е видяна наклонност: клиентите на тези заведения са почнали да купуват по-малко ястия едновременно. За това може да е отговорна инфлацията.

Масло

През последните месеци цените на питателните артикули в Европа се покачиха сензитивно заради спора в Украйна. Но най-тревожно е повишаването на маслото, без което не могат нито сладкарниците, нито производителите на сосове, което е признато в европейската кухня.
Цените на маслото се покачват отдавна, а през юни те счупиха всички върхове - в Европа то се продаваше на междинна цена от 8 евро за кг. Преди това скокът на цените и увеличението на търсенето бяха предизвикани и от европейските бюрократи: преди към 10 години здравните чиновници обявиха, че маслото не е по-лошо от маргарина, а даже по-добро, и потреблението му се усили. В същото време търсенето се е нараснало съвсем три пъти в Китай, чиито жители са станали фенове на богати на масло сладкиши. Производството на мляко в Нова Зеландия, която е главният вносител за Азия, понижава, и Китай стартира да купува масло от други страни, в това число от Европа.

Мляко

През 2015 година длъжностните лица на Европейски Съюз взеха решение да отстранен квотите за произвеждане на мляко. Фермерите се втурнаха да го създават и запълниха пазара до степен, в която той се срина, което ги накара да спрат да доят крави и цените още веднъж се повишиха, достигайки своя връх през 2017 година Пазарът съумя да се стабилизира тъкмо преди появяването на ковид, който докара до затваряне на сладкарници и кафенета, прекъсване на визитите на туристи във фермите и срив на цялата верига на доставки. В резултат на това производството спадна още повече от търсенето - и цените още веднъж се покачиха. А през 2022 година върхът от 2017 година бе строшен и литър мляко в Европейски Съюз към този момент коства приблизително 7 евро.

Авокадо

Най-големият вносител и консуматор на авокадо в света са Съединените щати. През последните 20 години потреблението се е нараснало четири пъти и продължава да нараства с 6% годишно. В Европа потреблението се е нараснало петкратно за същия интервал. В други елементи на света също се употребява от ден на ден авокадо.
На първо място, доста хора харесват закуската " гуакамоле ". На второ място, въз основа на редица проучвания лекарите тръбят на всички, че авокадото съдържа голям брой витамини, както и антиоксиданти, магнезий, калий, фибри, здравословни мазнини и други Това е повече от задоволително, с цел да могат хората в Северна Америка да купуват авокадо от супермаркетите, даже без да се преценяват с възходящите цени.

Усетили лесната облага, фермерите по целия свят започнаха да отглеждат това " зелено злато ". Производителите на кафе в Латинска Америка, изтощени от неустойчивостта на своя пазар, се насочиха към развъждането на авокадо, чиито дървета са по-малко взискателни.

Има единствено един проблем: авокадото може да е потребно за човешкия организъм, само че е нездравословно за екологията на планетата. Масовото засаждане на авокадо в Централна Америка е унищожило огромни площи тропически гори, а с това и разнообразието от флора и фауна, присъщи за района. Тъй като това води до ерозия на почвата и утежнява нейното качество, фермерите все по-често употребяват хербициди и пестициди.

Освен това авокадото гълтам доста повече въглероден диоксид от атмосферата спрямо друга растителност, а в регионите на съсредоточено развъждане в Мексико са следени по-високи температури и по-малко превалявания. Земеделските стопани тук изразходват повече от 9 милиарда литра подпочвена вода дневно за напояване, което изсушава района.

В резултат на това природозащитниците упорстват за по-малко гуакамоле, само че на вятъра: цената на едро на авокадото се е покачила през 2022 година до съвсем 3500 $ за звук (този път заради понижаване на производството в Мексико и Калифорния), надминавайки предходния връх от 3000 $ за звук, подложен в годината на световната пандемия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР