Конфликтът на Галилео Галилей с римокатолическата църква, породен от неговите

...
Конфликтът на Галилео Галилей с римокатолическата църква, породен от неговите
Коментари Харесай

На днешната дата в историята: Галилео пристига в Рим за своя процес пред Инквизицията

Конфликтът на Галилео Галилей с римокатолическата черква, подбуден от неговите теории за хелиоцентризма, доближава своята кулминационна точка след обидата, която нанася на своя остарял другар папа Урбан VIII. На 13 февруари 1633 година италианският физик, астроном, астролог и мъдрец идва в Рим, с цел да се изправи пред съда на Инквизицията по обвиняване в разкол.

Дългогодишният спор сред Галилео и римокатолическата черква по отношение на това дали Земята се върти към Слънцето или таман (теорията на Коперник) противоположното – Слънцето към Земята (теорията на Аристотел) наподобява видимо позволен през 1632 година По това време папата позволява обявата на книгата „ Диалог за двете основни международни системи “ с ангажимента, че Галилео ще включи гледната точка на главата на римокатолическата черква.

Италианският академик се преценява с това искане на папата. Той обаче – несъзнателно или не – предава думите на Урбан посредством героя Симплициус  - бранителят на аристотеловия геоцентричен модел в книгата, постоянно се обърква от личните си неточности, а от време на време се излага като простак.

Повечето откриватели считат, че Галилео не го прави преднамерено и остава шокиран от реакциите на книгата си. Папата не приема с лека ръка общественото си присмиване, нито мощния уклон към хелиоцентризма и Галилей е извикан в Рим, с цел да даде пояснения.

В края на краищата е приет за отговорен и е заставен да се откаже от хелиоцентризма. Книгата „ Диалог за двете основни международни системи “ е неразрешена, а Галилео е наказан на пожизнен затвор. Благодарение на съдействието на неговите другари тя е сменена с домакински арест.  Галилей е изпратен да излежава присъдата си в двореца на Асканио Пиколомини, архиепископ на Сиена. По-късно той се реалокира в своята вила в Арчетри край Флоренция, където остава до края на живота си.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР