Конфликтът между Вашингтон и Пекин ескалира. След като в началото

...
Конфликтът между Вашингтон и Пекин ескалира. След като в началото
Коментари Харесай

Китай и САЩ водят търговска война. Печели Русия?

Конфликтът сред Вашингтон и Пекин ескалира. След като при започване на май Съединени американски щати подвигнаха вносните мита за китайските артикули с 10% до 25%, Пекин оповести, че от 1 юни ще наложи реципрочни наказания и върху внасяните американски артикули. Всичко това докара до разтърсвания на интернационалните пазари - борсовите показатели потеглиха внезапно надолу.

Паниката още не беше отшумяла, когато американският президент Доналд Тръмп разгласи, че американските компании ще изтеглят производството си от Китай. А в понеделник Google разгласи, че прекратява бизнес контактите си с китайския софтуерен тръст Huawei.

Ще се пренасочат ли комерсиалните потоци от Китай към Русия?

Търговският оборот сред Съединени американски щати и Китай през 2018 година е достигнал 633,5 милиарда $. Това съставлява нарастване по отношение на миналата година с 8,5% - макар тлеещия от лятото на 2018 търговски спор посред им. По-голямата част от този оборот - над 478 милиарда $ - се пада на китайския експорт за Съединени американски щати. Първоначално американските наказания трябваше да са на обща стойност към 200 милиарда $, само че след това Тръмп завиши сумата с още към 300 милиарда, с цел да обзет глобите на процедура целия импорт от Китай.

Редица наблюдаващи допускат, че в сегашната обстановка Пекин ще стартира по-активно да предлага своите артикули на съветския пазар. Теоретично това може да докара до увеличение на конкуренцията на съветския пазар, до повишение на качеството на стоките и понижаване на потребителските цени. Но не всички специалисти са съгласни с тази прогноза. Статистиката също не приказва в поддръжка на този сюжет: съгласно Федералната митническа работа на Руската федерация, през 2018 година стокообменът сред Русия и Китай - на стойност от 108 милиарда $ - е бил 6 пъти по-нисък, в сравнение с този сред Китай и Съединени американски щати.

Според водещия откривател на Института за международна стопанска система и интернационалните връзки към Руската академия на науките Алексей Портански, е нереалистично търговията с Русия да компенсира китайските загуби, защото в тази ситуация приказваме за доста разнообразни търговски размери. Също и Алексей Коренев, анализатор в съветския капиталов холдинг " Финам ", счита, че Русия е прекомерно дребен пазар за Китай. Затова Пекин най-вероятно ще се опита да пренасочи част от тази продукция към вътрешното ползване, чиито запаси са големи, както и към други по-големи пазари.

Изгоди за съветския нефтодобив?

След като Пекин наложи първите си наказания против американските артикули през предходната година, беше понижен вносът на американски полутечен природен газ. Неговият дял в общия размер на китайския импорт е понижен за 1 година от 15% на към 3,5%. През предходната година Китай е купил единствено 2,7 милиарда кубически метра полутечен природен газ от Съединени американски щати за 426 милиона $.

От 1 юни Китай ще стартира да полза с по-високи мита американския полутечен газ и съществуват догатки, че Русия ще може съществено да усили наличието си на китайския газов пазар. Още повече, че през декември 2019 година се чака да бъде пуснат в употреба газопроводът " Силата на Сибир ". Въпреки това би трябвало да създадем няколко разяснения.

Първо, един размер от 2,7 милиарда кубически метра не е чак толкоз огромен, че да донесе някакви големи спомагателни доходи. И в този момент Русия изнася за Китай главно минерални артикули - 76,2% от общия съветски експорт за тази страна.

Второ, съгласно Михаил Крутихин, сътрудник на консултантската компания RusEnergy, на Русия ѝ е по-удобно да доставя своя полутечен газ на Европа. И до момента главната част от съветския експорт е заминавала за Европа, тъй като тя се намира най-близко.

Съществуват обаче физически ограничавания за износа на съветски нефт. " Дори в случай че вземем поради всички съществуващи трасета за доставки, Русия отново няма да успее да изнася повече от 75 милиона тона нефт на Китай. През 2018 година са били изнесени 66 милиона тона. Което значи, че капацитетът за нарастване на съветския експорт на нефт за Китай е нищожен ", прибавя специалистът.

Руският Брутният вътрешен продукт ще нараства по-бавно

Най-сериозният фактор на въздействие върху съветската стопанска система, произлизащ от рецесията в китайско-американските връзки, е така наречен макроикономически рикошет. Според Алексей Коренев, комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай ще донесе на всяка една от тези страни загуба с към 0,5 % от техния Брутният вътрешен продукт. И не можем да изключим заплахата от нова световна рецесия.

В подобен случай търсенето на енергоносители в международен мащаб ще спадне, а това ще докара до поевтиняване на петрола, от който значително зависи съветският бюджет, както и силата на рублата. Програмният шеф на Международния клуб " Валдай ", Ярослав Лисоволик, показва и още един риск - вероятното бягство на вложители, респективно на капитали от Русия.

При най-лошия вероятен сюжет, Брутният вътрешен продукт на Русия през 2019 година няма да надвиши 1,2%, предвижда Коренев. А с цел да стане съветската стопанска система петата по величина в света, както заръча президентът Путин, е нужен растеж от порядъка на 4-5% приръст на година. Както вътрешни фактори, по този начин и новопоявилите се външни аргументи очевидно ще трансфорат тази задача пред Русия в задача невъзможна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР