Конфликтът между Министерството на отбраната на Руската федерация и наемниците

...
Конфликтът между Министерството на отбраната на Руската федерация и наемниците
Коментари Харесай

ЧВК Вагнер задържали руски подполковник

Конфликтът сред Министерството на защитата на Руската федерация и наемниците от ЧВК " Вагнер " доближи ново равнище през миналия уикенд. Пресслужбата на Евгений Пригожин разгласява видеозапис, на който неговите бойци са з адържали подполковник от съветската войска, който, както се допуска, е бил в нетрезво положение и стрелял по една от колите на ЧВК . Инцидентът се е случил преди съвсем три седмици, само че по някаква причина Пригожин реши да го оповести обществено едвам в този момент, разяснява Руската работа на Би би Си.

" Поради персонална злост "

" Аз съм подполковник Роман Генадиевич Веневитин, пълководец на 72-ра бригада, стрелях по кола на ЧВК " Вагнер " в нетрезво положение ", споделя наедрял мъж с тениска и яке се вижда във видео, оповестено в неделя. Съдейки по белезите по лицето му, може да се допусна, че е бил обичай преди снимането на видеото.

На въпрос за какво е стрелял по колата, военният дава отговор: " Заради персонална омраза ". Защо е зародила тази неприязън, Винивитин не знае, само че предходния ден той и подчинените му моторизирани стрелци разоръжили група за бързо реагиране на наемническата формация . " Аз съм отговорен ", въздъхва в края на видеото подполковник Веневитин.

През последния месец Евгений Пригожин е в спор със 72-ра мотострелкова бригада , чийто пълководец е подполковник Веневитин. В началото на май той упрекна бойците от същата тази част, че са изоставили позициите край Бахмут, които неговите наемници преди този момент са завладяли с огромни загуби. А в края на предходната седмица той упрекна военните в слагането на мини по изходните пътища на ЧВК Вагнер от Бахмут. Министерството на защитата, както стана всекидневно, не разяснява изказванията на Пригожин.

Както следва от известието, оповестено в канала на пресслужбата на Евгений Пригожин, спорът, приключил с залавянето на Веневитин, се е състоял на 17 май. Тогава наемниците " откриха военни, заети с миниране на пътища в селищата Опитное и Озаряновка южно от Бахмут ". В региона на Семигорие наемници са разминирали път, когато се твърди, че са били обстрелвани с леки оръжия от позиции, държани от Министерството на защитата. " След това служебният автомобил " Урал " беше изваден от строя, с директно попадение в мотора, личният състав не е потърпевш ", се споделя в документа.

Ръководител на групата, арестувана от наемниците на Пригожин, е подполковник Веневитин, " който се оказа в нетрезво положение ".

Наемници от ЧВК " Вагнер " задържаха Веневитин на 17 май, само че видеото с него беше оповестено в телеграм канала на Евгений Пригожин едвам през вчерашния ден, 4 юни.

" От правна позиция залавянето от вагнеровците на подполковник от съветските въоръжени сили е въоръжено похищение на държавен чиновник при осъществяване на служебните отговорности, осъществено от проведена група ", сподели юрист Константин Маркин пред Би би Си. Най-малкото това закононарушение може да се квалифицира по алинея 3 на член 126 от Наказателния кодекс на Руската федерация " Отвличане ", който планува наказване от 6 до 15 години затвор за " нелегално залавяне, пренасяне и следващо задържане " на всяко лице с потребление на оръжие от проведена група, споделя юристът и напомня, че осъществяването на закононарушение против лице по отношение на осъществяване на служебната му активност е отегчаващо виновността събитие, което усилва наказването.

Според юрист Маркин следствието може да приложи и съответните членове на Наказателния кодекс, в това число тези, свързани с причиняване на щета на здравето. Освен това могат да бъдат повдигнати обвинявания по алинея 2 на член 318. За потреблението или даже опасността за потребление на принуждение, рисково за живота и здравето, против представител на властта по отношение на осъществяването на служебните му отговорности, този член планува до 10 години затвор.

И най-после, демонстрирането на видеоклипа, съгласно юриста, може да докара до " обществено огорчение на представител на властта " - съгласно член 319 за това се изисква до една година изправителен труд, означи Маркин. На 18 май Пленумът на Върховния съд обясни разпоредбите за привличане към отговорност по член 318 и 319.

Хаотично миниране

Очевидно пленът за Веневитин не е приключил с нищо съществено. Във всеки случай 10 дни след случая с вагнеровците, на 27 май, името му изплува в медиите по отношение на недоволствата на бойците от незаконните, съгласно тях, заповеди, които той е издавал. Тогава военнослужещите от отряда " Шторм Z ", където Министерството на защитата на Руската федерация набира пандизчии за работа, записаха съвсем 40-минутен видеоклип, в който описаха по какъв начин са били оставени на позиции край село Троицкое в самопровъзгласилата се и анексирана от Русия Луганска национална република (ЛНР) без връзки и артилерийска поддръжка.

Заместник-командирът на отряда майор Александър Приказчиков твърди, че командирът на частта подполковник Веневитин се е занимавал с " заличаване на персонален състав, осъществяване на незаконна работа и издаване на незаконни заповеди ". Във видеото, което беше оповестено от канала " Внимание, вести ", военните се оплакаха още, че командирът ги е заплашил да ги откри и убие и възнамеряват да свидетелства против него пред способените органи.

Събеседник на Би Би Си, непосредствен до ЧВК " Вагнер " (помолен да не бъде назван от съображения за сигурност), твърди, че " подполковникът фактически е бил освободен ". По думите му " с него са разговаряли съществено и безапелационно, само че в границите на учтивостта и законите на Руската федерация ". На въпрос в действителност ли наемниците са били подполковника от Водоснабдителна система на РФ, събеседникът на Би Би Си не е дал отговор.

Защо Пригожин реши да приказва за случая със задържането на Веневитин две и половина седмици след задържането му, нито той, нито неговата пресслужба към момента не са обяснили. Вероятно тогава са решили да задържат обявата, защото се готвят да разгласят окончателното завладяване на Бахмут. В последна сметка те оповестиха завладяването на града на 20 май, макар че украинската страна настояваше, че резервира позиции в западните му околности. Така че, в случай че на 27 май подчинените на Веневитин се оплакаха от него, той към този момент не е бил покрай Бахмут, а в северната част на Луганска област покрай границата с Русия, може да се допусна, че той просто е бил изместен на други позиции.

Практиката на безредно миниране на тилови пътища и позиции от съветските военни явно се употребява на всички места по цялата линия на фронта, а освен край Бахмут, където наемниците на Пригожин се сблъскаха този проблем, когато се отдръпват.

Например, на 5 юни командирът на батальон " Восток ", който се причисли към съветската армия, Александър Ходаковски, разгласява видео с погубен автомобил и го озаглави: " Видеото демонстрира следствията от недомисленото миниране в тила.По време от напредване на групите от ротация наши м,омчета попаднаха на съветски мини - четирима от най-хубавите експерти, които работеха на площадката Новодонецкое.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР