Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една

...
Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една
Коментари Харесай

Израело-палестинският конфликт: Поредна ескалация на напрежението



Конфликтът сред Израел и палестинците се задълбочава – от една страна, с ракетните набези от Ивицата Газа, от друга, с размириците в израелските градове. Израел разгласи, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката “Хамас “ и обмислят провеждането на сухопътна интервенция.

Напрежението, което се следи, разяснява в “Нашият ден “ Ивайло Иванов, специалист по проблемите на сигурността и основен помощник във Военната академия “Г. С. Раковски “.

“Поредният случай, в който следим ескалация на напрежението в този спор, който продължава към този момент 70 години.

Периодично пораждат сходни проблеми с Ивицата Газа . Новото в тази ситуация е, че за първи път следим конфликти вътре сред страната Израел, сред някакви жители на страната Израел и еврейските жители , което към този момент е напълно друго равнище на ескалация.

Видяхме, че израелският президент предизвести за възможен цивилен спор, което до този миг беше много извънредно, защото конфликтите постоянно бяха лимитирани или до Западния бряг, или до Ивицата Газа.

Сега имаме този нов детайл, само че той е обвързван, несъмнено, с насъбраното неодобрение в палестинското и арабското население освен в Ивицата Газа и в Западния бряг, само че и в самите арабски жители в Израел от позиция на протичащото се последните години в вероятността на основаването на самостоятелна израелска страна, което наподобява все по-невъзможно. "

 Ивицата Газа, 12 май 2021 година

Предстоящото съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради увеличаващото се принуждение сред Израел и палестинците

" Със сигурност ще има позиция, която ще призове за деескалация на напрежението. Но не чакам това да даде действително някакъв резултат, защото и двете страни все още са на позиции да ескалират напрежението и това в огромна степен е обвързвано с вътрешнополитически аргументи.

От една страна, израелският министър-председател Нетаняху се намира в много сложна позиция – за две години се организираха четири избора. И може би се обрисува да вървят към пети избори. Той е разследван по съмнение за корупция. Моментът за него е добре пристигнал още веднъж да се прояви като водач. Да отклони публичното внимание от тези проблеми – неспособността да сътвори коалиция, макар желанието му да остане на власт.

От друга страна, палестинската автономност трябваше да организира първите изори от 16 години, които бяха отсрочени. Съответно битката, вътре сред палестинските групировки – “Хамас “ и “Освобождение на Палестина “ – и съответното предпочитание на “Хамас “ да се показа в по-добра светлина и да завоюва в допълнение гласове на възможни бъдещи избори.

Така че това по-скоро допуска най-малко в кратковременен интервал ескалация на напрежението, преди да забележим някакво облекчение. Още повече, че самите поръчки от Израел са, че ще се стреми да нанесе сериозен удар на “Хамас “ в Ивицата Газа, преди да приключи военните дейности. "

 Джо Байдън (вляво) и Владимир Путин

Русия –САЩ

Путин внесе в Народното събрание законопроект за отдръпване на значимия контракт за военно наблюдаване “Открито небе “

" Това не е изненадващо. Позицията на Русия в това отношение е известна. Тя е недоволна от метода, по който беше прилагано това съглашение. Както знаем, авансово заявява своето отдръпване, в случай че Съединени американски щати не ревизират своята позиция. Но най-малко все още нямаме такова заявление, че това е продължаващият развой на очистване на всички структури и нормативни актове, които по някакъв метод контролираха взаимоотношенията сред Русия и Западния свят.

Знаем, че на процедура единственото нещо, което остана от цялата конструкция на надзор на въоръженията и ограничения, които пораждаха по-голямо доверие сред двете страни, остана единствено съглашението за надзор над нуклеарното въоръжение, което беше възобновено още в първите дни на президента Байдън.

На срещата, която се обрисува, надали може да чакаме сериозен пробив. Ще бъде по-скоро опит за стабилизация на ситуацията в настоящето си тежко положение. "



Балканите

" Балканите наподобяват все по-уязвими. Тъй като заканите идват от разнообразни посоки – увеличаващият се мигрантски напън. Също – желанието на Русия да възвърне своите позиции. Имаме и нови играчи, като Китай, който също желае позиции в района. "

Разговора можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР