Конфликтът между ФИБА и Евролигата, който тлее от години може

...
Конфликтът между ФИБА и Евролигата, който тлее от години може
Коментари Харесай

Георги Глушков: Конфликтът между ФИБА и Евролигата може би ще се разреши благодарение усилията на министър Кралев

Конфликтът сред ФИБА и Евролигата, който тлее от години може би ще се позволи посредством напъните на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Това съобщи президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков в предаването " Спортна тресчица " по Българска национална телевизия. Основният проблем е, че календарите на двете федерации не са съгласувани, като това пречи на националните състезатели, които играят в мачовете от Евролигата, да вземат участие в квалификациите на националните тимове за Световното състезание през 2019 година и Олимпийските игри в Токио през 2020 година

 Георги Глушков: Никой не се меси в решенията на федерацията
Глушков: Никой не се меси в решенията на федерацията

" Финалът остави положително усещане "

" Проблемът може би ще се позволи благодарение на министър Кралев, който като ръководител на Съвета на министрите на последното съвещание в Брюксел е сложил въпроса по подобен метод, че всички 28 министри от Европейски Съюз са заинтересувани от решението. За първи път има оживление за модела, който Европа би трябвало да следва - за комерсиализацията на спорта, за наложително присъединяване на състезателите в националните тимове. Благодаря на министъра за неговия принос, който даде огромен възторг на тези федерации, които имаха проблеми и се чака те да бъдат позволени ", разяснява Георги Глушков.

" Този въпрос визира всички федерации, които не могат да употребяват своите състезатели по време на квалификациите. Това е доста сериозен проблем и аз не считам, че една организация от 10-11 тима не може да диктува тези неща. Това е погрешно ", добави Глушков.

Припомняме, че в края на 2017 министърът на младежта и спорта Красен Кралев повдигна тематиката за спора сред FIBA и Евролигата по време на работна среща с министрите на спорта на Европейски Съюз и президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах в Брюксел. Няколко дни по-късно последва среща сред министър-председателя Бойко Борисов, спортния министър и генералния секретар на ФИБА Свят Патрик Бауман, на която българското държавно управление пое ангажимент да сложи въпроса за разискване по време на Българското председателство на Европейски Съюз. По време на Олимпийските игри в ПьонгЧанг Красен Кралев беседва по тематиката и с австрийския вицеканцлер, отговарящ за спорта Хайнц-Кристиан Щрахе, който даде обещание поддръжка за решаването на разногласието и по време на мандата на Австрия като европредседател. Месец по-късно спортният министър взе участие в още една работна среща във връзка разногласията сред ФИБА и Евролигата със заместник-генералният шеф по обучение и просвета в Европейската комисия Йенс Нийманд Кристенсен, представители на ФИБА и австрийското държавно управление.

Пред водещите Камен Алипиев и Цветелина Абрашева Георги Глушков разяснява и миналия сезон в Националната баскетболна лига.

 Преизбраха Георги Глушков за президент на баскетболната федерация
Преизбраха Георги Глушков за президент на баскетболната федерация

" Първенствата през последните години постоянно са били напрегнати и с доста страсти. Хубавото от тазгодишното състезание е, че има български състезатели, които играят съществена роля в тимовете си. Това е доста положително, тъй като националните ни тимове имат потребност от такива играчи, които да бъдат със самочувствие и да могат да вземат решение мачове във значимите моменти ", сподели Глушков.

Той добави, че Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига и клубовете би трябвало да работят за възстановяване на атмосферата по време на мачовете, с цел да може баскетболът да радва хората, а не отрицателната страст и неприятно казаните думи.

" Смятам, че колегиалността е в основата на триумфите и в основата на градежа на баскетбола. Всички в българския баскетбол би трябвало да имат колегиално отношение един към различен ", съобщи президентът на БФ Баскетбол.

 Георги Глушков: Оптимист съм, че Везенков ще играе в НБА
Единственият българин, играл в НБА: Везенков има късмет да бъде определен в драфта

" Тази година му е последният късмет, след това ще е мъчно "

На въпрос дали идващото състезание ще бъде оспорвано отговори, че шампионата ще бъде също толкоз забавно и изрази вяра, че младите български състезатели ще покажат освен това от тази година, тъй като това е значимо за тяхното развиване и за баскетобла в България.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР