Конфликтът между Европейският съюз и Полша навлиза в нова фаза,

...
Конфликтът между Европейският съюз и Полша навлиза в нова фаза,
Коментари Харесай

Конфликтът между ЕС и Полша навлиза в нова фаза

Конфликтът сред Европейският съюз и Полша навлиза в нова фаза, пишат западни медии във връзка да наложи санкция от 1 милион евро дневно на Полша, до момента в който Варшава не прекрати активността на Дисциплинарната камара към полския Върховен съд.

Британското издание " Файненшъл таймс " отбелязва, че тази глоба е част от по-широка борба сред Брюксел и Варшава поради промените на правосъдната система в страната, които съгласно Европейски Съюз заплашват върховенството на закона и независимостта на съдиите.

Вестникът акцентира, че борбата сред Европейски Съюз и Полша подтикна някои други страни членки да призоват за заледяване на десетки милиарди евро от европейските фондове за страната и даже повдигна въпроси за бъдещето на Полша в Европейски Съюз.

Полският министър председател Матеуш Моравецки сподели тази седмица пред в. " Файненшъл таймс ", че Варшава ще разпусне Дисциплинарната камара до края на годината.

Британското издание привежда думите на полския заместник-министър на правораздаването Себастиан Калета, който написа в Туитър: " Европейският съд напълно подценява полската конституция и решенията на полския Конституционен арбитражен съд. Той работи отвън компетенциите си, злоупотребявайки с механизма за финансови санкции и краткотрайни ограничения. Това е следващата стъпка на интервенция, ориентирана към лишаване от Полша на опцията за въздействие върху системата на нашата страна. Това е узурпация и изнудване ".

В изявление за в. " Файненшъл таймс " по-рано тази седмица полският министър председател Моравецки упрекна Брюксел, че всяка стъпка за понижаване на обещаните от Европейски Съюз фондове за Варшава би била равнозначна на това да стартира " трета международна война " против Полша .

Моравецки уточни, че държавното управление " ще пази правата на страната по всевъзможен начин, с които разполага ". Той се зарече, че Полша няма да договаря за своята правосъдна промяна " с револвер, опрян в главата ".

Според в. " Файненшъл таймс " сходни изказвания вършат по-трудно постигането на компромис в по-широкия спор за върховенството на закона.

Полски чиновници споделиха пред в. " Файненшъл таймс ", че се възнамеряват спомагателни промени на полската правосъдна система, в това число промени във Върховния съд.

Съдът на Европейски Съюз постанова рекордна дневна санкция на Полша поради правосъдната промяна, написа в заглавие в. " Уолстрийт джърнъл " . Изданието показва, че решението на Европейския съд е част от поредност правосъдни каузи, които Европейската комисия е завела против правосъдната промяна в Полша.

Вестникът акцентира, че националистическата ръководеща партия " Право и правдивост " (ПиС) се стреми посредством парламентарното си болшинство да промени правосъдната система в страната, заявявайки, че би трябвало да има по-голяма отчетност на съдиите пред другите управляващи в страната.

Американското издание добавя, че сегашният конфликт на Полша с Европейски Съюз е най-острият от дългогодишното опълчване по въпроса за демократичните стандарти сред Брюксел и страните членки от Западна Европа, от една страна, и националистическите държавни управления на Полша и Унгария, от друга.

Вестникът отбелязва, че все пак през последните дни водачите на блока се пробват да успокоят спора сред Брюксел и Варшава, опасявайки се, че Полша може да реагира като наложи несъгласие на значими въпроси и решения от дневния ред на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР