Конфликтът между Армения и Азербайджан през 2020 г. за спорната

...
Конфликтът между Армения и Азербайджан през 2020 г. за спорната
Коментари Харесай

Carnegie Europe: ЕС да покаже воля и да помогне на демократична Армения

Конфликтът сред Армения и Азербайджан през 2020 година за противоречивата територия на Нагорни Карабах има огромни политически последствия за Армения. Той провокира напъните за създаване на страната и повдига сложни въпроси по отношение на демокрацията и сигурността в страната. Европейски Съюз ще би трябвало да приспособява своята поддръжка за народна власт и други политики по значими способи към новия подтекст на Армения след спора, написа Carnegie Europe.

След кадифената гражданска война напролет на 2018 година продължаващият развой на демократизация на Армения се основава на обстановката със сигурността на територията на Нагорни Карабах, която остава непроменена. Възходът на арменския министър председател Никол Пашинян на власт след мирни демонстрации се подхранва от необятното неодобрение от остарялата система на ръководство, което се характеризира с концентрацията на властта в ръцете на Републиканската партия, тесните връзки сред ръководещия хайлайф, шепа олигарси и всеобхватна корупция.

Убедителната победа на алианса на Пашинян на предварителните парламентарни избори през декември 2018 година ускори политическата легитимност на премиера и удостовери големите желания на Армения да продължи своя нов, либерален курс. Легитимността на Пашинян обаче се основаваше на оставянето на статуквото в Нагорни Карабах, с цел да може да се концентрира върху вътрешната промяна. Регионът се намира в интернационално приетите граници на Азербайджан, само че е обитаем най-вече от арменци и е в действителност следен от Ереван от 1994 година Значението на територията за арменските управляващи се дължи на обстоятелството, че Арцах - както тази област се назовава в Армения - има основно място в идентичността на страната.

И въпреки всичко войната през 2020 година травмира Армения и приключи нейния директен надзор над Нагорни Карабах. Това промени фрапантно връзката на демокрацията и сигурността в Армения. Разпалването на дългогодишния спор в края на септември сложи младата народна власт в страната пред тежко тестване. Състоянието на народна власт в Армения се утежни по време на войната и директно след нея.

Военните дейности се възобновиха в нежния миг, когато страната работи за консолидиране на процеса на демократизация, иницииран от революцията през 2018 година За арменските управляващи възобновяването на боевете в Нагорни Карабах незабавно породи чувство за неотложност, което се сблъска с дълготрайната времева рамка, нужна за промените. В сходство с обещанието си да сътвори нова Армения, откогато пристигна на власт, Пашинян предприе значими стъпки за промяна на държавните структури и битка с корупцията. Той освободи основни фигури от някогашния хайлайф, повдигна обвинявания против длъжностни лица, участващи в заграбване на обществени финанси и отстрани някои монополи, които образуваха дирек за предходния режим. Въпреки това доста сериозни промени - да вземем за пример на правосъдната система и данъчната система - занапред би трябвало да бъдат приложени. Пашинян е подложен на критика за назначението на персонални любимци на значими правосъдни постове и затихване на сериозния спор.

Войната през 2020 година освен прекъсна инерцията на промяната, само че и докара до стесняване на гражданското пространство и свободите. На 27 септември арменското държавно управление разгласи военно състояние. В ход, който бе изрично наказан от арменската съпротива, както и от националните и интернационалните надзорни органи, на 8 октомври държавното управление в допълнение ограничи свободата на медиите и свободата на изложение, като забрани всяка обществена рецензия на държавните дейности по време на спора. Нарушителите на възбраната могат да бъдат изправени пред огромни санкции, присъди и затвор. Дори в случай че множеството арменци одобриха, че са нужни някои ограничавания, свързани с рецесията, имаше необятно публикувано възприятие, че държавният надзор отива прекомерно надалеч.

Правителството анулира главните ограничавания върху правата и свободите при започване на декември. Това единствено усили политическите разтърсвания, провокирани от военното проваляне на Армения. При преустановяване на огъня, подписано под егидата на Русия, Ереван загуби надзор над огромни елементи от Нагорни Карабах, в това число град Шуша (на арменски Шуши) и арменските въоръжени сили трябваше да се изтеглят от седемте азербайджански области, които бяха под техен надзор от 1994 година Освен това, до момента в който съглашението изисква Ереван да обезпечи безвредни транспортни връзки сред западен Азербайджан и неговия ексклав Нахичеван, които са разграничени от провинция Сюник на Армения, връзката на Армения с Нагорни Карабах би трябвало да бъде обезпечена от съветските мироопазващи сили, ситуирани по коридора Лачин.

Затвърждавайки военното проваляне на Армения и загубата на територии, възприемани като съществени за нейната еднаквост, прекратяването на огъня потопи страната в дълбока рецесия. Примирието подкопава легитимността на държавното управление, изостря политическите разделения и възобновява дълбоката поляризация, характеризираща арменската политика от години. За опозиционните партии изискванията за преустановяване на огъня слагат под въпрос позицията на министър-председателя, който бе показан като изменник и чиято оставка неведнъж се изискваше по време на митингите, последвали съглашението за преустановяване на огъня.

Политическата рецесия към момента не е позволена. Изправен пред възходяща рецензия, министър председателят се съгласи в края на декември да разиска с политическите партии в страната опцията за предварителни парламентарни избори. Някои съперници упорстват и за конституционна промяна.

Всяко решение на рецесията би трябвало да се отнася освен до бъдещето на държавното управление, само че и да включва изчерпателен размисъл върху връзката на демокрацията и сигурността на Армения. Връзката сред процеса на демократизация, стартират през 2018 година, от една страна и съображенията за територията и сигурността след спора през 2020 година, от друга, ще имат сериозни последствия за Армения в средносрочен и дълготраен проект, що се отнася до построяването на страната и националната еднаквост. Този спор е изключително значим, тъй като прекратяването на огъня спря въоръжените военни дейности, само че не съумя да предложи стабилно решение в Нагорни Карабах, не на последно място, тъй като съглашението за помирение не визира бъдещия статут на територията.

На този декор бъдещите дейности на Европейски Съюз в Армения ще бъдат мощно лимитирани. Това е освен тъй като размишленията върху траекторията на страната са на първо място въпрос на личните й жители, само че и тъй като Армения загуби огромна част от доверието си в Европейски Съюз, откакто блокът се бе снишил по време на спора. Ако не друго, както войната през 2020 година, по този начин и посредничеството на Русия за прекратяването на огъня показва слабостта на Европейски Съюз в близко съседство - основна област за външните дейности на блока.

За арменците спорът през 2020 година разкри явната беззащитност на Европейски Съюз като състезател за сигурност. За мнозина в арменското гражданско общество войната също по този начин акцентира огромна разлика сред претенциите на Европейски Съюз да бъде нормативен участник и неналичието на ангажираност да пази зараждащите демократични полезности на страната. Съюзът изглеждаше двузначен даже когато се приказва за поддръжка на демократизираща се страна във война с автокрация. В последна сметка тази бездна подхрани възприятието за занемаряване в Армения. Следователно основно предизвикателство за Европейски Съюз е да се понижи разликата сред неговия стеснен потенциал за сигурност и може би нереално високите упования.

Уместността на модела на Европейски Съюз в Армения ще зависи от ангажираността на съюза през идващите месеци. След промяната на властта през 2018 година Европейски Съюз усили помощта си за страната до 65 милиона евро през 2019 година Европейски Съюз поддържа програмата за промени на управляващите, по-специално в битката с корупцията (14,8 милиона евро), реформиране на правосъдния бранш (30 милиона евро за първата фаза) и възстановяване на целостта на изборния развой (7,5 милиона евро). Съюзът също по този начин усъвършенства отбраната на правата на индивида в страната посредством специфична стратегия за бюджетна поддръжка за правата на индивида - единствената по рода си външна помощ на Европейски Съюз. Европейски Съюз разшири поддръжката си за организациите на гражданското общество, в това число в районите на Армения. Част от новата поддръжка от Европейски Съюз е обвързвана и с филантропична помощ за хора, разселени от спора, до момента в който друго финансиране е обвързвано с пандемията на ковид.

В подтекста след спора, Европейски Съюз ще би трябвало съществено да ускори уговорката си в поддръжка на процеса на създаване на страната, стартиран през 2018 година, дружно с три целта. Първо, Европейски Съюз следва в допълнение да подкрепя арменското държавно управление за подсилване на положителното ръководство и върховенството на закона, в това число посредством промени в обществената администрация и правосъдната система. Решението на Европейски Съюз да отпусне 9 милиона евро безплатни средства в поддръжка на правосъдната промяна е стъпка в тази посока.

Второ, защото икономическото развиване е от решаващо значение за устойчивостта на демократичните промени, Европейски Съюз следва в допълнение да поддържа европейските вложения в Армения. Стъпките на арменското държавно управление за привличане на задгранични вложения и идното влизане в действие на всеобхватното и разширено съглашение за партньорство сред Европейски Съюз и Армения би трябвало да улеснят това.

Трето, Европейски Съюз би трябвало да продължи да уголемява съществуващата поддръжка за организациите на гражданското общество и младежите, да вземем за пример Форумът на гражданското общество на Източното партньорство, програмата " Младежта в деяние ", програмата за продан на студенти " Еразъм+ " и самодейността за висше обучение " Темпус ". Европейски Съюз би могъл да направи това по-специално, като в допълнение насърчи присъединяване на гражданското общество и младежките организации - в това число локални органи в районите на Армения - в политически разговор и мониторинг на промените на всички равнища, изключително на локално равнище. Европейски Съюз е подхванал първични стъпки в това отношение, да вземем за пример посредством финансиране на двугодишна стратегия за образование и безплатни средства за осем организации.

При даването на помощ, ориентирана към тези три целта, Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху шерването на опит и продан на практики, вместо да обвързва поддръжката си с напредъка в процеса на промени в Армения. Това е по този начин, тъй като първият метод е по-вероятно да провокира дълбоки промени в дълготраен проект, до момента в който вторият може да даде противоположен резултат.

И най-после, Европейски Съюз би трябвало най-сетне да показва политическа воля за ангажиране в стабилно споразумяване на спора в Нагорни Карабах и да създаде мощна визия за това. Въпреки че засилената роля на Русия в този момент съставлява в допълнение предизвикателство, това е значим тест за доверието на района към Европейски Съюз. Освен това сполучливото подкрепяне на демокрацията ще бъде мъчно без въздействие върху спора.

Частичното политическо отваряне на Армения от 2018 година в този момент може да бъде оспорено. Поражението на страната през 2020 година с Азербайджан отслабва държавното управление и основава съществени компликации за демократична консолидация. Европейски Съюз подвигна ръце и възприе релативно уравновесен метод към шестседмичния спор и не го дефинира ясно като императив за поддръжка на млада народна власт против един от най-репресивните режими в света. Що се отнася до поддръжката на демокрацията, Европейски Съюз в този момент е с доста изгубени позиции и е изправен пред засилено предизвикателство, с цел да предотврати разпадането на нежния преход на Армения.
 Русия и Армения разискаха обстановката в Карабах и съдействието
Русия и Армения разискаха обстановката в Карабах и съдействието

Договореното се извършва по проект, заключи Москва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР