Комунистическият режим в Куба официално ще признае частната собственост, нещо,

...
Комунистическият режим в Куба официално ще признае частната собственост, нещо,
Коментари Харесай

Комунистическа Куба признава частната собственост и свободния пазар

Комунистическият режим в Куба публично ще признае частната благосъстоятелност, нещо, което от дълго време отхвърляше като излишък от капитализма, според новата конституция, която също по този начин основава позицията на министър-председател дружно с президента, оповестяват кубинските държавни медии.

Настоящата конституция на Куба, която е още от руската ера, признава единствено държавна, кооперативна, земеделска, персонална и споделена благосъстоятелност.

Ала пазарните промени на някогашния президент Раул Кастро, целящи да засилят стопанската система и да създадат кубинския социализъм по-устойчив, накараха стотици хиляди кубинци от 2010 година насам да се влеят в редиците на самонаетите в нови частни компании, вариращи от заведения за хранене до салони за хубост.

Печатният официоз на Комунистическата партия "Гранма " разгласява обобщение на новата конституция, акцентирайки, че в плана има 224 члена, до момента в който в настоящия главен закон на страната има 137 члена.

Най-важното е, че в плана за нова конституция е залегнало признаването както на свободния пазар, по този начин и на частната благосъстоятелност.

Това би могло да значи засилена правосъдна отбрана на новоизлюпените бизнесмени в Куба, както и на задграничните вложители, макар че "Гранма " написа, че конституцията затвърждава, че централното обмисляне и държавните предприятия са стълбовете на стопанската система като цяло.

Официозът също по този начин отбелязва, че Комунистическата партия ще остане преобладаващата политическа мощ в Куба.

Експертът по Куба Луис Карлос Батиста от Центъра за народна власт в Северна и Южна Америка, чието седалище е във Вашингтон, предизвестява обаче, че признаването на частната благосъстоятелност не значи, че държавното управление желае да даде по-голяма роля на частното дружество.

По-рано тази седмица, означи той, държавното управление разгласява набор от регламенти, които стягат контрола върху самонаетите и усилват възможните санкции, които към този момент включват и конфискацията на имущество.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР