Комунистическа Куба започна да предлага интернет за мобилните телефони на

...
Комунистическа Куба започна да предлага интернет за мобилните телефони на
Коментари Харесай

В комунистическа Куба постепенно навлиза мобилният интернет

Комунистическа Куба стартира да предлага интернет за мобилните телефони на избрани консуматори, като цели да пусне услугата за цялата страна до края на годината, което е още една стъпка към отваряне на една от най-слабо обвързваните страни в Западното полукълбо.

Журналистите в държавните медии са измежду първите тази година, които получават мобилен интернет, обезпечен от кубинския телекомуникационен монополист. Това е част от по-широка акция за по-голям интернет достъп, който съгласно новия президент Мигел Диас-Канел ще даде подтик на стопанската система и ще помогне на кубинците да защитят своята гражданска война.

Анализаторите показват още, че по-големият достъп до интернет мрежата в последна сметка ще отслаби държавния надзор върху това каква информация стига до хората в еднопартийната островна страна, която упражнява монопол върху медиите. Куба не утвърждава инакомислието в обществото и блокира достъпа до дисидентски уеб сайтове.

 В комунистическа Куба последователно навлиза мобилният интернет
© Reuters

Това е радикална смяна, споделя 39-годишният Юрис Норидо, който работи за няколко държавни новинарски уеб страницата и малкия екран. " Сега мога да оповестявам новините където и да се намирам, в това число от мястото на събитието ", добави той.

Някои консуматори, в това число компании и посолства, могат да си купуват проекти за мобилни данни от декември съгласно уеб страницата на кубинския телеком монополист ETECSA, който не даде необятна гласност на тази стъпка. ETECSA уточни, че ще разшири достъпа до мобилния интернет за всичките си 5 милиона клиенти на мобилни телефонни услуги, което е съвсем половината от кубинското население, до края на годината, само че не отговори на молбата за повече детайлности.

Дали поради неналичието на пари, дългогодишното американско ембарго или опасения, свързани с осведомителния поток, само че Куба изостава в достъпа до интернет. До 2013 година интернет бе наличен за обществото единствено в туристическите хотели в Куба.

 В комунистическа Куба последователно навлиза мобилният интернет
© Reuters

Оттогава обаче държавното управление разгласи за приоритет увеличението на свързаността, като откри интернет кафенета и точки за безжично свързване с мрежата. Бавно стартира да свързва и семейства с интернет. Доста преди да поеме поста от Раул Кастро през април, 58-годишният Диас-Канел се бори за тази идея. Трябва да можем да публикуваме онлайн наличието на революцията, сподели той пред Народното събрание през юли предходната година, още като вицепрезидент, допълвайки, че кубинците по този начин ще могат да се опълчват на лавината от псевдокултурно, тривиално и вулгарно наличие.

Куба би могла да употребява дотации за поощряване на потреблението на спонсорирани от държавното управление приложения, споделят анализатори. Миналия месец ETECSA пусна гратис приложение за известия единствено за Куба - Todus, а кубинският интранет с няколкото си утвърдени от държавното управление уеб страницата и имейл услуга е доста по-евтин от по-масовия интернет.

В изминал в общественото пространство документ от 2015 година за интернет тактиката на кубинското държавно управление кабинетът показва, че цели да свърже с интернет минимум половината от домовете до 2020 година и 60% от телефоните.

 В комунистическа Куба последователно навлиза мобилният интернет
© Reuters

Много кубинци обаче са скептично настроени. Президентът на ETECSA Майра Аревич сподели пред държавната телевизия през декември, че са свързани единствено 11 хиляди семейства предходната година.
" Много пъти съм ходил в офис на ETECSA да запитвам дали могат да ми обезпечат достъп от вкъщи ", споделя 28-годишният Юнейси Галиндо на една от публичните точки за свързване с интернет, намираща се на оживена хаванска улица. " Казват ни обаче, че към момента не са подготвени и ще ни се обадят ", добавя той.

Повечето притежатели на мобилни телефони имат смарт телефони. Куба едвам в този момент пуска 3G технологията, въпреки че по-голяма част от Латинска Америка е предходна на 4G, а 5G е в последна фаза на тестване. " Въвеждането ще става постепенно в началото, а по-късно по-бързо, в случай че държавното управление е все по-убедено, че може да управлява политическите последствия ", споделя специалистът по Куба Тед Хенкън от американския университет Baruch College.

Цената обаче може да се окаже най-голямото ограничаване за мнозина. На публичните места за свързване с интернет така наречен хотспотс един час в мрежата коства един $, а междинната държавна месечна заплата е 30 $. Не е ясно какъв брой ще заплащат множеството кубинци за мобилен интернет, само че цената на ETECSA за фирмите и посолствата е 45 $ месечно за четири гигабайта. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР